Петролните фючърси поскъпват с около 2% заради подновяване на ескалация

...
Петролните фючърси поскъпват с около 2% заради подновяване на ескалация
Коментари Харесай

Петролът скача с 2% след трагедията в Газа

Петролните фючърси нарастват с към 2% поради възобновяване на ескалация на напрежението в Близкия изток след удар по болница в Газа, предизвикал гибелта на стотици палестинци, като израелските и палестинските управляващи се упрекнаха взаимно за провокираната покруса.

Това възобнови опасенията по отношение на допустимо нарушение на петролните доставки от района, защото смъртоносният удар по болница в Газа наподобява торпилира дипломатическите опити за разрешаване на спора.

Новината накара президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да анулира плануваната си аудиенция в Йордания, където той трябваше да се срещне с основни арабски и палестински водачи в опит да се понижи ескалацията на напрежението сред Израел и палестинското придвижване „ Хамас “.

Към 09.00 часа българско време фючърсите на нефт Брент нарастват с 1,94% към 91,70 $ за барел, откакто при започване на търговията доближих 92 $ за барел – най-високо равнище от 2-ри октомври и нов връх след началото на въоръжения спор. Фючърсите на американския лек недопечен нефт пък нарастват с 2% към 88,40 $ за барел, като за малко те нарастнаха над 89 $ за барел за пръв път от 4-ти октомври.

Графика на нефт Брент (в долари за барел)



Подкрепа за новото покъпване на петрола оказват и оповестените късно нощес данни на американския петролен институт, съгласно които складовите ресурси на недопечен нефт в Съединени американски щати са спаднали с 4,4 млн. барела през последната седмица до 13-ти октомври, до момента в който пазарните упования бях за много по-скромно понижение с към 300 хиляди барела.

Междувременно стопанската система на Китай набъбна по-силно от упованията през третото тримесечие, което допуска, че неотдавнашната серия от политически ограничения, подхванати от ръководещите в Пекин, оказва помощ за подсилване на неувереното възобновяване на втората по мощ международна стопанска система. Брутният вътрешен продукт на азиатска страна набъбна с 4,9% на годишна база през интервала юни – септември, до момента в който пазарните прогнози бяха за по-слабо покачване с 4,4 на 100. Трябва да се има поради, че Китай е най-големият вносител на нефт в света и един по-солиден стопански напредък може да усили търсенето на значимата енергийна суровина.

Единствената положителна вест за петролните пазари пристигна от Венецуела, където държавното управление и неговата съпротива се споразумяха във вторник за гаранции за президентските избори през 2024 година, проправяйки пътя за допустимо облекчение на глобите от страна на Съединени американски щати, което в последна сметка може да усили доставките на нефт.

Американският президент Джо Байдън е на път към Израел, където ще направи опит да овладее борбата сред Израел и палестинското придвижване „ Хамас “. Сянка върху пътуването му обаче хвърли унищожителен гърмеж със стотици убити в болница в Газа, която стана причина за анулация на вторият стадий от пътуването му в Йордания.

Пътуването на президента Джо Байдън до Израел е част от напъните му да понижи напрежението в ескалиращата война сред Израел и „ Хамас “. Визитата, която в началото беше оповестена, че ще е единствено в Израел, предвиждаше и следваща спирка в столицата на Йордания – Аман, където Байдън трябваше да се срещне с основни арабски и палестински водачи. Атака против болница в линията Газа, която лиши живота на стотици цивилни, обаче стана причина тази среща да бъде анулирана, откакто палестинският водач Махмуд Абас отдръпна присъединяване си в символ на митинг. Вината за нещастието още не е изяснена, като и двете страни в спора се упрекват взаимно.

В изказване от борда на Air Force One Байдън съобщи, че е „ засегнат и надълбоко тъжен от детонацията и ужасната загуба на човешки животи “. Той добави, че е наредил на екипа си да събере информация за това какво тъкмо се е случило.

Основната цел на визитата на Байдън в Израел ще бъде да се запознае с проектите за интервенцията в Газа, както и да обясни по какъв метод филантропичната помощ от страните донори и интернационалните организации ще доближи да доближи до цивилното население в Газа във допустимо най-кратък период. Лидерите на Съединени американски щати и Израел ще обсъдят и опцията за основаване на зони за сигурност за цивилното население.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР