Петролните фючърси поскъпват до близо едномесечни върхове след изненадващо рязко

...
Петролните фючърси поскъпват до близо едномесечни върхове след изненадващо рязко
Коментари Харесай

Нов ръст на цените на петрола

Петролните фючърси нарастват до близо едномесечни върхове след изненадващо внезапно понижаване на американските складови ресурси на недопечен нефт и като реакция на насилственото прекъсване на работата на огромна рафинерия по Източното крайбрежие на Съединени американски щати.

Фючърсите на петрола брент с доставка през август нарастват с 1,3% към 65,90 $ за барел, откакто по-рано денем те даже нарастнаха до 66,25 $ за барел за пръв път от 31-ви май насам.

Аналогичните фючърси на американския лек недопечен нефт пък нарастват с 1,8% към 58,90 $ за барел, като по-рано през днешния ден и те удариха за малко ценови връх в границите на юни от 59,13 $ за барел.

Това съставлява следващо възходящо придвижване на цени, откакто през предходната седмица петролът брент нарастна с над 5%, а американският лек недопечен нефт - с цели 8,8% най-много като реакция на ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Иран след сваления от Техеран американски боен дрон.

Подкрепа за новото повишаване оказаха оповестени късно във вторник данни на американския нефт институт (API) за спад със 7,5 млн. барела до 474,5 млн. барела на складовите ресурси на недопечен нефт в Съединени американски щати за седмицата до 21-ви юни, до момента в който упованията бяха за много по-скромно намаляване с към 2,5 млн. барела.

В същото време запасите на бензин се намалиха с 3,2 млн. барела, до момента в който доставките на недопечен нефт за най-големия петролен хъб Кушинг, Оклахома, се намалиха с 1,3 млн. барела.

Поскъпването на петрола и в частност на юлските бензинови фючърси с над 3% към 1,98 $ за един галон се дължи и на упованията, че компанията Philadelphia Energy Solutions (PES) евентуално ще затвори трайно нефтената си рафинерия във Филаделфия, откакто преди дни огромен пожар аргументи обилни вреди в комплекса, оповестиха източници, осведомени с проектите на компанията.

150-годишната рафинерия PES, ситуирана в един от най-натоварените и най-гъсто обитаеми регион по Източното крайбрежие на Съединените щати, към този момент разгласи форсмажорни условия за доставките си на бензин след големия пожар. Именно това докара до внезапно повишаване през последните дни на бензиновите фючърси към най-високи равнища от 22-ри май насам към 1,98 $ за един галон.

Намаляването на складовите ресурси на недопечен нефт и прекъсването на една от най-големите американски рафинерии по Източното крайбрежие идват във време на растяща ескалация на напрежението сред Съединени американски щати и Иран, което пък предизвика терзания, че танкерните транспорти през Ормузския пролив - най-натовареният маршрут за доставка на нефт в света - могат да бъдат нарушаване.

Вчерашното следващо остро изявление на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп по отношение на режима в Иран и последвалия отговор на Хасан Рохани като че ли не способстват за деескалиране на това напрежение сред Вашингтон и Техеран.

Всичко това кара редица анализатори да не престават да чакат по-нататъшно повишаване на петрола в кратковременен проекта, като банката Citigroup предвижда в сряда, че петролът брент може да доближи 78 $ за барел. Анализаторите на банката също по този начин означават за своите клиенти, че "запасите наподобяват внезапно намаляващи, геополитическите опасности са високи, а водещите производители във формата "ОПЕК + " евентуално ще запазят настоящото съглашение за ограничение на добивите до края на годината ".

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) ще организира постоянното си съвещание на 1-ви юли, като ден по-късно ще има среща със съдружниците, водени от Русия, във формата "ОПЕК + ", на която ще се вземе решение за бъдещето на актуалното съглашение за взаимно редуциране на произвеждане с 1,2 млн. барела дневно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР