Петролните фючърси поскъпнаха рязко в началото на търговията в понеделник,

...
Петролните фючърси поскъпнаха рязко в началото на търговията в понеделник,
Коментари Харесай

Цената на петрола рязко се повиши

Петролните фючърси нарастнаха внезапно при започване на търговията в понеделник, защото геополитическото напрежение по оста Съединени американски щати - Саудитска Арабия към изгубването на саудитския публицист Джамал Хашоги предизвика нови терзания по отношение на доставките на недопечен нефт в световен проект.
Подкрепа за растящите черното злато оказаха и данни, съгласно които Южна Корея не е внесла през септември никакъв нефт от Иран за пръв път от шест години насам, като това е реалност преди влизането в действие на глобите на Вашингтон по отношение на Техеран от 4 ноември.
Фючърсите на петрола вид брент с доставка през декември се покачват с 0,9% към 81,15 $ за барел, само че откакто при старта а днешната търговия набъбнаха за малко към 81,92 $ за барел. Ноемврийските фючърси на американския лек недопечен нефт пък нарастват с 0,55% към 71,75 $ за барел, само че след първичен растеж към 72,70 $, оповестява БНР.
Трябва обаче да се има поради, че през предходната седмица петролните фючърси се намалиха с цели сред 4,4% и 4,0%. Това внезапен спад се дължеше значително на нападателните разпродажби на акции на световните фондови тържища, предизвикано от най-драматичния спад на Уолстрийт от месец март насам. Последвалото повишаване на петрола при започване на днешната търговия пък се дължеше на сигнали за ескалиране на напрежението сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия.
В свое неделно изявление президентът Доналд Тръмп заплаши с "тежко наказване ", в случай че следствието откри, че Кралството е забъркано по някакъв метод в изгубването на саудитския журналист-дисидент Джамал Хашоги, който за финален път беше видян да влизал в консулството на Саидутска Арабия в Истанбул на 2-ри октомври.
От друга страна, Рияд даде обещание още по-силни ответни ограничения против каквито и да било дейности на Вашингтон, като добави, че близкоизточната страна "играе ефикасна и дейна роля в международната стопанска система ". В допълнение, генералният управител на саудитския държавен ефирен канал "Ал Арабия " - Турки Алдакхил предизвести в неделя, че в случай че Съединени американски щати наложат каквито и да било наказания върху Риад, това може да докара до внезапно повишаване на петролна към 100 или 200 $ за барел, или даже към двойно по-високи равнища (към 400 Щатски долар за барел?). Кралството също по този начин може да спре да купува американско въоръжение и да понижи вложенията си в Съединени американски щати.
Тези закани евентуално ще се окажат сериозен тест за администрацията на Белия дом предвид на обстоятелството, че напоследък Доналд Тръмп оказва напън върху Саудитска Арабия да усили петролните доставки, с цел да компенсира възможния дефицит по отношение на идните наказания на Съединени американски щати по отношение на иранския нефт експорт.
В същото време нараства интернационалната реакция против Риад по отношение на изчезналия публицист нараства, като ръководителят на Ford Motor Co. - Бил Форд и основният изпълнителен шеф на банката JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън се трансфораха в последните огромни имена, които взеха решение да анулират присъединяване си на огромна капиталов конгрес в в Саудитска Арабия.
Текущото повишаване на петрола обаче наподобява лимитирано предвид на опасенията за закъснение на световния стопански напредък. През предходната седмица Международната организация по енергетика (МАЕ) предвижда по-слабо от предстоящото търсене на нефт в международен мащаб, визирайки евентуалните отрицателни резултати от комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай. Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) също намали прогнозата си за растежа на международното ползване на нефт през тази и идната година, като в това време регистрира повишаване на добивите в картела и в Русия. Това може да компенсира част от продължаващия спад на иранските добиви преди въвеждането на глобите на Съединени американски щати във връзка с износа на нефт от Техеран.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР