Петролните фючърси поевтиняха до нови дъна за отиващата си 2018-а

...
Петролните фючърси поевтиняха до нови дъна за отиващата си 2018-а
Коментари Харесай

Петролът поевтиня до нови дъна за годината

Петролните фючърси поевтиняха до нови дъна за отиващата си 2018-а година по време на търговията в четвъртък на фона на ново напрежение на световните финансови пазари след решението на Фед да увеличи американските лихви и предвид на възобновени инвеститорски терзания по отношение на свръхпредлагането на значимата енергийна суровина, информикра БНР.

Снощи Фед увеличи лихвените ставки за четвърти път в границите на отминаващата година и резервира значително упованията си за по-нататъшно, въпреки и по-умерено, стягане на лихвите през идващите две години. Това разочарова болшинството вложители в международен проект, които се надяваха на сигнали за пауза в политиката на централната банка за стабилно повдигане на лихвите и докара до възобновени терзания по отношение на вероятностите пред икономическия напредък и пред търсенето на недопечен нефт през идната година.

Фючърсите на петрола вид Брент с доставка през февруари се намаляват с 3% към 55,40 $ за барел, като за малко те удариха и ново дъно за годината към 54,60 $ за барел (най-ниско ценово равнище от септември 2017-а година). В същото време аналогичните фючърси на американския лек недопечен нефт се намалиха с над 4% към 45,61 $ за барел (най-ниско равнище от края на август 2017-а година), преди да опитат известна стабилизация назад над 46 $. По този метод и двата вида фючърси парираха напълно техния опит за отскок в сряда с към 2% и към този момент се търгуват с цели 30% под многогодишните върхове от началото на октомври на равнища надлежно към 87 и към 77 $ за барел.

В основата на продължаващото поевтиняване на петрола са прогнозите за рекордни добиви в Съединени американски щати, Русия и Саудитска Арабия на фона на все по-ясните сигнали за закъснение на световния стопански напредък и респективно на търсенето на значимата енергийна суровина. Това слага под въпрос успеваемостта на постигнатото по-рано през декември съглашение във формата "ОПЕК + " за редуциране на производството с общо 1,2 млн. барела дневно в границите на първите шест месеца на идната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР