Петролът в стратегическите резерви на САЩ е увреден от отровния

...
Петролът в стратегическите резерви на САЩ е увреден от отровния
Коментари Харесай

За опасност от отровни стратегически петролни запаси алармират агенциите


Петролът в стратегическите запаси на Съединени американски щати е повреден от отровния сероводород, са съобщили за Bloomberg представители на американската петролна компания ExxonMobil. В партида гориво от стратегическия запас, платен през предишното лято, наличието на отровен газ е надхвърляло 250 пъти техническите нормативи и седем пъти равнище, което е смъртоносно за индивида.

Един и половина милиона барела, добити от ExxonMobil през август предходната година от Министерство на енергетиката на Съединени американски щати са пристигнали от хранилището Bryan Mound за завода на Exxon в Тексас. Там точно се изяснило, че сероводородът в горивото е пет хил.части на милион (ppm), макар че съгласно държавния стандарт се позволяват не повече от 20 ppm.

Повечето тръбопроводи лимитират наличието на сероводород в петрола на равнище от 10 ppm, защото високата централизация води до ускорение на корозията на стените на тръбите и резервоарите. В даденият случай обаче става въпрос към този момент не за вреди за оборудването, а за смъртна заплаха за хората, се споделя в материалът на РИА Новости, основан на информацията на Bloomberg. Проблемът е в това, че при 700 ppm сероводород, вдъхващият парите на петрола човек след пет минути може да изпадне в безсъзнание а в разстояние на час да загине. Какво да се каже за пет хил.ppm. В сходство със закона на Съединени американски щати за свободата на информацията, компанията ExxonMfbil е уведомила за този проблем медиите.
Оказало се е, че по-рано това се е случило с Royal Dutch Shell, Macquarie Group и PetroChina. В отговор на претенциите на Shell и Macquarie от министерство на енергетиката са декларирали, че самите нефтопроизводители са заразили горивото при превозване. А на китайците държавното управление се е съгласило да заплати един милион $ като отплата за разноските за в допълнение изчистване на горивото.

Според мнението на специалистите, горивото е било отровено от размножаването в резервоара на бактерии, превръщащи сярата (съдържа се в петрола) в сероводород.

Във всеки случай и Royal Dutch Shell, и Macquarie Group са се оплаквали точно от сероводород. Същността на претенциите на PetroChina не не е съответно обявена, само че явно и те са се сблъскали със същото.

От това анализаторите вършат два значими извода. Първият е, че наличието на сероводород в американските стратегически запаси пораства бързо. Това е изцяло разумно: в случай че бактериите са попаднали в удобна среда, те се развъждат и създават от ден на ден сероводород.

Вторият е, че по този въпрос не може да се направи нищо: антибиотик за нефт още не е изобретен. Означава, че в най-скоро време там следва сериозен проблем. Bryan Mound, от който е постъпил отровеният нефт е най-голямото от четирите складове за стратегически запаси на страната. В двадесет солни пещери се съхраняват към 250 млн. барела нефт. За съпоставяне, вместимостта на второто по размери вместилище West Hackberry в Луизиана е за 227 млн. барела, а Big Hill в Тексас и луизианското Bayou Choctaw – за 160 и надлежно 76 млн. барела. Това значи, че на заразяване с бактерии е подложен най-малко една трета от американските стратегически запаси. И няма данни, че в другите складове всичко е чисто.

Вашингтон се надява на ликвидация на петролните си ресурси. Така да вземем за пример от 1 май американското министерство на енергетиката възнамерява да пусне шест милиона барела, с цел да избегне внезапен растеж на котировките след премахването на индулгенциите за страните, купуващи нефт от Иран. Според данните на Refinitiv Eikon, през март иранските доставки са надхвърляли 1,7 млн. барела дневно. Изчезването от пазара на такова количество в един ден безусловно ще докара до скок на цените, а както е известно Доналд Тръмп даде обещание да не допусне това.

Инцидентът с Exxon Mobil може обаче внезапно да охлади ентусиазма на купувачите на американски нефт от запаса. Така че на Вашингтон ще се наложи или да се откаже от желанието да „ сведе иранския петролен износ до нула “, или да се помири с растежа на цените.

Освен това разпродажбата на нефт от стратегическия запас е трябвало да послужи за финансиране на доста стратегии. В изгода на бюджета е била планувана продажбата на пет млн. барела през тази година и още 221 млн. през 2020 до 2027 година. Сега тези проекти би трябвало да се преразгледат, защото търсенето вероятно ще се окаже под предложенията. Във всеки случай към този момент ги няма приходите, на които е разчитало министерство на енергетиката.

На службата за бюджет към Конгреса евентуално ще би трябвало да понижи внезапно ценовите ориентири за бъдещите продажби на нефт от запасите, поради проблемите с качеството на суровината ”, споделя за Bloomberg ръководещият шеф на компанията за разбори ClearView Energy Partners Кевин Бък.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР