Петролът традиционно е актив, който се използва от пиратите при

...
Петролът традиционно е актив, който се използва от пиратите при
Коментари Харесай

Търсенето на петрола понесе нов удар – пиратите спират да го използват

Петролът обичайно е актив, който се употребява от пиратите при приемането на откупи, само че те са преместили фокуса си към по-зловещ метод за генериране на средства - взимането на заложници, написа Джулиън Гайгер от Oilprice.com. Сред аргументите за това е фактът, че цената на суровината на черно не е толкоз висока, колкото беше преди няколко години.

Затова пиратите към този момент избират да взимат за заложници чиновниците на петролните платформи или моряци, което се трансформира в прогресивно все по-сериозна опасност за фирмите, опериращи в районите с изявена пиратска активност, най-много около крайбрежията на Африка.

През последните години тяхната интензивност се ускори във водите на южния Атлантически океан, които изместиха Сомалия като водеща пиратска дестинация. Най-интензивно пиратско наличие се следи край крайбрежията на Нигерия и Гвинейския залив.
 Новото най-опасно място за морско пиратство
Новото най-опасно място за морско пиратство  

Евтиният нефт направи отвличането на хора по-изгодно

Проблемът е толкоз сериозен, че Индия забрани на жителите си да работят на плавателни съдове в нигерийски води и в Гвинейския залив. Страната е най-големият вносител на нигерийски нефт с покупки на стойност 10 милиарда $ годишно, които образуват повече от една трета от целия рандеман на африканската страна.

До обстановката се стигна, откакто през предишния месец пиратите в Гвинейския залив отвлякоха два индийски петролни танкера и отвлякоха екипажите им. Към момента единствено част от моряците е освободена, само че болшинството остават държани като заложници.

За цялата минала година са отвлечени екипажите на 89 кораба единствено в Гвинейския залив, където се случват 82% от всички отвличания за откуп на световно ниво. Това е толкоз постоянно срещан феномен, че към този момент голям брой застрахователни компании оферират полици при отвличания.

Пиратството бележи напредък и в Сингапурския проток, протока Малака и морето Сулу. За последното полугодие в тези елементи на Югоизточна Азия имаше шест опита за пиратски покушения и общо 30 за цялата предходна година. Регионът е значим морски транспортен канал, свързващ Персийския залив и пазарите в Източна Азия.

Основната организация, стояща зад офанзивите край крайбрежията в Югоизточна Азия е ислямистката терористична организация Абу Саяф. През последните години тя усили цената на откупите, които желае за отвлечените моряци. Последно тя искаше откуп от 567 хиляди $ за индонезийски моряк. Терористите от тази формация са известни с това, че обезглавяват жертвите си, в случай че не получат парите.

Това е една от най-високите суми, които се желаят за откуп на един човек на световно ниво. Долната граница е към 18 хиляди $, само че без значение от сумата пиратите нормално я получават. Причината е, че транспортните компании ще бъдат изправени пред пагубен растеж на заплатите, в случай че не се грижат за чиновниците си.

Общият размер на откупите, платени единствено в Гвинейския залив през 2017 година, е 20 млн. $, а за целия западен бряг на Африка - към 800 млн. $ през същата година. Освен паричната цена, самите заложници изтърпяват и всички ужаси и принуждение, свързани с пленничеството, което може да продължи сред няколко дни и няколко години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР