Петролът поевтинява за пръв път от четири търговски сесии насам,

...
Петролът поевтинява за пръв път от четири търговски сесии насам,
Коментари Харесай

Цената на петрола се понижава

Петролът поевтинява за пръв път от четири търговски сесии насам, откакто бързото разпространяване на ковид в Китай нанесе мощен удар върху стопанската система на най-големия вносител на суровината в света, оповестява Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,59%, или 1,77 $, до 109,78 $ за барел.

Цената на американския вид West Texas Intermediate (WTI) понижава с 1,26%, или 1,40 $, до 109,09 $ за барел.

Промишленото произвеждане в Китай и потребителското търсене са се свили до най-ниските си равнища през април, откогато стартира пандемията, до момента в който търсенето на нефт и обработката му също са намалели. Строгите противоепидемични ограничения доведоха до намаляло ползване на горива.

" Данните за Китай бяха неприятни, което ще изкара мечките навън ", сподели Стивън Инес, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management Pte. По думите му ниската ликвидност способства за волатилността на пазара.

Пазарът на " черно злато " минава през интервал на мощни разтърсвания от края на февруари насам поради съветската инвазия в Украйна и новопоявилите се огнища на ковид в Китай. Войната докара до повишаване на храните и горивата, а цената на дребно на бензина и дизела в Съединени американски щати също способства за ускоряването на най-високата от десетилетия инфлация.

Освен това международният пазар на горива се стегна мощно, откакто доста купувачи започнаха да заобикалят съветския нефт.

Шанхай е един от най-силно ударените от вируса градове в Китай, само че може и да се задава известно облекчение на хоризонта. Градът регистрира втори ден без нови случаи на инфектирани с Covid-19.

В понеделник външните министри на Европейския съюз (ЕС) ще проведат съвещание в Брюксел, с цел да обсъдят идващия пакет от наказания срещу Русия, като все още е препоръчано концепцията за възбрана на съветския импорт на нефт да бъде отсрочена, заради възражения от страна на Унгария. Германия ще спре да внася съветско " черно злато " до края на годината, даже Европейски Съюз да не успее да реализира консенсус по предлагането, съгласно представители на немското държавно управление.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР