Петролът отчете повишение във вторник, след като ден по-рано държавите

...
Петролът отчете повишение във вторник, след като ден по-рано държавите
Коментари Харесай

Петролът поскъпва след решението на ОПЕК+ за свиване на добива

Петролът регистрира покачване във вторник, откакто ден по-рано страните от петролния картел ОПЕК и техните съдружници от формата ОПЕК+, измежду които е и Русия, взеха решение да понижи добивите за първи път от повече от година насам.

ОПЕК+, коалиция от 23 страни, ръководена от Саудитска Арабия и Русия, се съгласи на големи съкращения на добива през 2020 година, когато пандемията от COVID-19 докара до срив на цените. Миналата година обаче картелът стартира още веднъж да усилва умерено производството си.

Суровият нефт нарастна до съвсем 140 $ за барел през март, откакто Русия нахлу в Украйна. В идващите месеци обаче " черното злато " се върна под 100 $ за барел на фона на опасенията от криза, локдауните в най-големия консуматор Китай и договарянията за иранската нуклеарна стратегия, които биха могли да върнат иранския недопечен нефт на пазара.

ОПЕК+ съобщи, че е взела решение да понижи добива със 100 000 барела дневно през октомври, връщайки се на равнището на произвеждане от август.

 

Както се очакваше, този ход подразни Съединените щати, които поддържат тезата, че добивите би трябвало да се запазят, с цел да се насърчи международния стопански напредък. Вашингтон настояваше страните от ОПЕК+ да усилят добива, с цел да понижат цените на силата, които подхранват рекордната инфлация.

А в опит да ограничи финансирането на войната в Украйна от страна на Москва, групата на развитите страни от Г-7 разгласи, че ще предприеме стъпки за ограничение на цената на съветския нефт.

Днес фючърсите на американския лек недопечен нефт нарастнаха с 2.9% в утринната търговия до 89.31 $ за барел, а тези на сорта брент останаха постоянни на равнище от 95.70 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР