Петролът и природният газ поевтиняват, а фондовите борси бележат повишения

...
Петролът и природният газ поевтиняват, а фондовите борси бележат повишения
Коментари Харесай

Петролът и газът поевтиняват след новината за евентуална среща Байдън-Путин по украинската криза

Петролът и природният газ поевтиняват, а фондовите тържища бележат покачвания след новината, че президентите на Съединени американски щати и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин са се съгласили " по принцип " да проведат среща във връзка рецесията към Украйна, съобщи БНР.

Информацията беше обявена от френския президент Еманюел Макрон и даде нов мотив за очаквания за намиране на дипломатическо решение на ескалиралото напрежение сред Русия и Украйна.

Фючърсите на нидерландия газов хъб TTF се намаляват при започване на търговията в понеделник с повече от 4% към 70 евро за мегаватчас, откакто през предходните пет работни дни природният газ поевтинява за трета поредна седмица.

Новината за възможна среща Байдън-Путин способства за известно поевтиняване и на петрола, като фючърсите на петрола Брент се намаляват с 0,4% към 93,15 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт - с 0,6% към 89,65 $ за барел.

В същото време европейските пазари на акции реагират с покачвания на възобновените очаквания за дипломатическо решение на украинската рецесия, както и фондовите фючърси на Уолстрийт, които парираха първичното намаляване при започване на днешната търговия.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се покачва при започване на търговията с 0,58%, немският показател DAX 40 - с 0,92%, френският CAC 40 - с 0,76%, английският FTSE100 - с 0,63%, италианският MIB - с 0,61% и испанският Ibex-35 - с 0,65%.

Фючърсите на показателя на сините чипове DJIA нараства с към 300 пункта (с 0,88%) след в началото намаляване с над 100 пункта. Фючърсите на необятния показател S&P500 пък се покачват с 0,87% след новината за възможна среща сред Байдън и Путин, а тези на софтуерният показател Nasdaq100 - с 0,68%.

В петък пазарите на акции на Уолстрийт регистрираха нови загуби поради серията информации за пукотевица в източните райони на Украйна - Донбаск и Луганск, като DJIA падна с 232 пункта (с 0,68%), S&P500 - с 0,72% и Nasdaq Composite - с 1,23%. В рамките на предходната седмица DJIA се раздели с 1,9% от цената си, S&P500 се намали с 1,6%, а Nasdaq с 1,8%.

Трябва да се има поради, че през днешния ден финансовите пазари в Съединени американски щати няма да работят поради Деня на президента.

Въпреки позитивната утринна реакция на пазарите на акции, вложителите не престават да бъдат внимателни, защото към момента остават неразбираеми детайлностите по отношение на препоръчаната среща на върха Съединени американски щати - Русия, която беше оповестена след поредност от телефонни диалози сред Макрон, Байдън, Путин, Зеленски и английския министър председател Борис Джонсън.

От офиса на Макрон и от Белия дом обявиха, че тематиките на диалога ще бъдат конкретизирани от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и съветския външен министър Сергей Лавров по време на срещата им, планувана за 24 февруари тази седмица. Все още не е и ясно каква роля ще играе Украйна на възможната идна среща на върха.

Служители на администрацията на Джо Байдън показаха, че сходна среща на върха с Владимир Путин е " изцяло условна ", защото времето и форматът към момента не са избрани.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР