Петролът е най-скъп в момента от октомври насам. Един барел

...
Петролът е най-скъп в момента от октомври насам. Един барел
Коментари Харесай

Петролът е най-скъп в момента от октомври насам

Петролът е най-скъп сега от октомври насам. Един барел (159 литра) недопечен нефт вид Брент доближи най-високата си цена от 89,99 $ в средата на седмицата. Само през март цената се е повишила с към пет $, написа АРД, представена от Deutsche Welle.

От началото на годината цената е скочила с над 16 на 100. Това се усеща и по бензиностанциите.

Бензинът е по-скъп, дизелът - по-евтин

Както демонстрира пресмятане на статистическата работа " Statista ”, основано на данни от Германската асоциация на автомобилната промишленост (ГААИ) и Евростат, в края на март 60-литров контейнер със " супер ” бензин E10 към този момент е коствал 109 евро в Германия. В момента литърът бензин Е10 коства приблизително 1,833 евро, а през март междинната му цена е била 1,787 евро - нарастване с 2,8 цента спрямо предходния месец, разяснява АРД.

В същото време цената на дизела е спаднала с 1,8 евро цента - до 1,728 евро за литър приблизително през март. Това е разследване от края на отоплителния сезон, защото дизеловото гориво и мазутът по принцип са еднакъв артикул, единствено че с друг етикет.

Кризата в Близкия изток също се отразява на цените

Каква е повода за повишението на цените на петрола? В кратковременен проект най-много се отразяват нарасналите геополитически опасности в Близкия изток, отбелязва АРД. Президентът на Иран Ебрахим Раиси заплаши Израел с ответни ограничения след нападението против иранското посолство в Сирия. Това подхрани нови опасения за обстановката на пазара.

От месеци насам петролните компании заобикалят да правят транспорти през Червено море, опасявайки се от набези на йеменските бунтовници хути. Това освен покачва транспортните разноски, само че и лимитира доставките в международния океан.

Повишаването на цената на петрола обаче се дължи и на възходящия стопански оптимизъм на пазара, защото вероятностите за световен стопански напредък в последно време се усъвършенстваха съгласно доста участници на пазара. Икономическите данни от Съединени американски щати и Китай в частност са все по-добри, написа немската обществено-правна медия. Това приказва за възходящо търсене на нефт, защото и двете страни са измежду най-големите консуматори на нефт в света.

Причините са разнородни

Не на последно място, сезонните резултати също не работят за поевтиняването на петрола. Става дума за " сезона на пътуванията ": интервалът преди Великден нормално е съпроводен с внезапно увеличение на трафика, което се отразява в повишението на цените на петрола.

" Увеличението на цените 20 дни преди Великден до Цветница е приблизително към 10 % от 1987 година насам ", акцентира пазарният специалист Роберт Ретфелд пред АРД. На този декор няма по какъв начин цените на петрола да спадат.

Конфликтът в Близкия изток е главен източник на неустановеност за петролния пазар. " Ако този спор се разшири, той може доста да наруши международните вериги за доставка на недопечен нефт ", предизвестява анализаторът Рикардо Еванджелиста.

Вероятно обаче ОПЕК+ още веднъж ще наклони везните. В началото на март осемте страни от петролния картел се споразумяха да удължат доброволното си понижаване на производството до края на второто тримесечие. Ако тези съкращения на производството бъдат удължени още веднъж до края на годината, ще има риск от лек дефицит на доставки. За Международната организация по енергетика (МАЕ) това е най-вероятният сюжет, прецизира АРД.

Въпреки това цената на петрола ще зависи и от това до каква степен страните от ОПЕК+ се придържат към рестриктивните мерки. Напоследък обособени страни са добивали доста повече нефт от контрактуваното. Междувременно Министерството на енергетиката на Съединени американски щати чака по-сериозно нарастване на производството на недопечен нефт в Съединени американски щати. Въпреки това специалистът по суровините от " Комерцбанк ” Карстен Фрич счита, че общата картина няма да се промени.

По-високи цени през лятото?

Експертите на " Банк оф Америка " чакат междинна цена от 86 щатски $ за барел нефт от вида Брент за тази година - на фона на рисковете в Близкия изток и усъвършенстваните стопански вероятности, като през лятото цените на петрола евентуално ще доближат връх от към 95 щатски $ за барел.

За водачите това ще значи евентуално по-скъпо гориво в идните месеци. В момента най-високи цени на петрола се следят в Дания и Нидерландия, където да напълниш догоре един контейнер от 60 литра с бензин излиза надлежно 124 и 122 евро.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР