Петр Келнер Шведската компания Модърн Таймс Груп (Modern Times Group

...
Петр Келнер Шведската компания Модърн Таймс Груп (Modern Times Group
Коментари Харесай

Чешки милиардер придоби Нова телевизия


Петр Келнер

Шведската компания " Модърн Таймс Груп " (Modern Times Group – MTG) е продала " Нова Броудкастинг Груп " на чешката " ПиПиЕф Груп " (PPF Group), оповестиха и двете страни по договорката в понеделник. Компанията, която е под контрола на милиардера Петр Келнер, е профилирана в банкирането и финансовите услуги, само че също по този начин и в телекомуникациите, недвижимите парцели и биотехнологиите. Тя работи на редица европейски пазар, в Русия, както и в Съединени американски щати и Азия. Нейните активи са на стойност 35 милиарда евро. Очаква се " ПиПиЕф " да придобие и българското телеком поделение на норвежката " Теленор ", дружно с бизнеса й в Сърбия и Черно гора, а даже е допустимо да се прибави и унгарският оператор.

Ако Келнер придобие и " Теленор България ", която все още единствена от мобилните оператори не предлага тв и медийни услуги, евентуално ще се стигне до някаква композиция на двата типа бизнес за агресия на медийния и телеком пазара.

Реално " ЕмТиДжи " (MTG) е продала своите 95 на 100 от акциите в българската медийна група, а " ПиПиЕф " е придобила останалите 5 на 100 от " Ийстърн Юръпиън Медия Холдингс " (Eastern European Media Holdings), прецизира се в известието на чешката група.

Общата стойност на договорката е 185 млн. евро, което е много под цената, на която " ЕмТиДжи " купи " Нова телевизия през 2008 година Тогава шведската компания заплати 620 млн. евро за кабелния канал " Нова+ " и 80% от списание " Ева ", благосъстоятелност на гръцката " Антена груп ". Преди това " ЕмТиДжи " притежаваше единствено тв канала " Диема ".

Шведският продавач показва, че средствата от договорката в България ще бъдат вложени в скандинавския развлекателен бизнес на групата, в студиа, както и в международния й цифров бизнес международния

" Нова " е най-голямата медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала и 19 онлайн компании, които дружно са генерирали 100 млн. евро доходи за 2017 и 19.7 млн. евро оперативна облага на " Нова " за 2017. Телевизията имаше 151.8 млн. лева доходи за 2016. В групата работят 650 души, показват от " ЕмТиДжи ".

" Изградихме " Нова " до номер едно медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и притежател на някои от най-хубавите цифрови марки в страната. Под отличното управление на Дидие Щосел и мениджърския му екип " Нова " бързо се трансформира във водеща цифрова развлекателна група и бих желал да благодаря на всички, които направиха това допустимо. Инвестициите на " ЕмТиДжи " са фокусирани в развиването на нашите скандинавски развлекателни студиа и световни цифрови вертикали, поради което и намерихме нов дом за българските ни чиновници с сътрудник, който да влага в бъдещето на " Нова ", показва в известието Йорген Линдеман, президент и основен изпълнителен шеф на шведската компания.

От " ПиПиЕф " допълват, че договорката би трябвало да бъде утвърдена от регулаторните органи и се чака да бъде завършена през първата половина на 2018 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР