Петото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки

...
Петото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки
Коментари Харесай

Коктейлите с ракия - хит на Rakia Fest-a

Петото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните питиета се организира от 1-ви до 3-ти декември в София. В него участваха 250 марки ракии и високоалкохолни питиета от български производители, както и обичайни спиртни питиета от Турция, Гърция, Македония, Сърбия и други балкански страни. Ракията, отлежала три години в лични български бъчви от дъб - Стралджанска мускатова, бе измежду напитките, които можеха да се опитат наред с обичайните гроздови и други плодови ракии.



„ Вила Ямбол “ е от дребното родни производители, които сами създават бъчвите си и имат особено назначен екип за задачата. Друг забавен факт е, че рецептата им за ракията е фамилна и се е съхранила през времето. Всъщност „ Вила Ямбол “ бутилира първата мускатова ракия през 1986 година – това е точно Стралджанска. Тяхната Специална Селекция се създава в лимитиран брой бутилки с неповторим номер. На ревюто опитахме и Стралджанска Отлежала, която отлежава в дъбови бъчви 1 година. Сортовете, които се употребяват за производството на тази ракия са Мускат Отонел и Тамянка. Уникалният мирис и остатъчен усет на ракията е чудесна насочна точка на всеки забавен коктейл, споделиха барманите по време на форума. А коктейлите с ракия бяха измежду шлагерите на форума тази година и събираха най-вече аудитория.



Пламен от софийския бар „ 5L “ беше приготвил два съществени микса за посетителите на щанда на „ Вила Ямбол “ - Хайдут Димо и Ханска Медовина. Чашите за тези коктейли също бяха ексцентрични, украсени с вълна, български обичайни шевици, кожа и златни парички, с цел да създадът синергия сред модерното и традицията.

А в този момент да споделим и тайната на миксовете: Хайдут Димо се прави с ракия Стралджанска, домакински ванилов битер, фреш лимон и захарен сироп. Ханската Медовина пък се подготвя от Кайлъшка гроздова, домашна медовина и домакински ванилов битер. За трите дни на феста барманът приготви над 300 специфични коктейла. На форума се правеха и разновидности на класическото Блъди Мери, само че с ракия, както и вид с анасонова напитка и краставица, сходно на Мохитото.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР