Петокласници от 159-то ОУ Васил Левски в кв. Челопечене гостуваха

...
Петокласници от 159-то ОУ Васил Левски в кв. Челопечене гостуваха
Коментари Харесай

Петокласници мериха вятъра с балон и сонда

Петокласници от 159-то ОУ " Васил Левски " в кв. " Челопечене " гостуваха през днешния ден в Националния институт по метрология и хидрология. Те участваха в открит урок, част от праграмата " Образование с просвета ", взаимен план на МОН и Българска академия на науките.
Служители на института демонстрираха на учениците по какъв начин посредством надут атмосферен балон със окачане сонда, който бе пуснат в небето, се мери вятърът и температурата, споделя в репортаж БГНЕС.
На урока присътва и просветителният министър Красимир Вълчев. Светът става все по-отворен, просветителната среда на учениците би трябвало да бъде по-широка. Те би трябвало да имат достъп да поддържат връзка със експерти от повече области на науката, които да им разкриват практическото приложение на специалностите, е мнението на просветния министър. Според него единствено по този метод децата могат да бъдат привлечени към тази специалност, в която се чака в бъдеще да има дефицит на фрагменти.
Тук в Национален институт по метеорология и хидрология програмата показва специалността на метеоролог и хидролог. Физиката е доста значима дисциплинираност. Трудно ни е да мотивираме днешното потомство да учат физика и естествени науки. Метеорологията е най-практичната част от физиката и е способна да увеличи интереса на децата да учат физика, изясни министърът.
Всеки четвъртък и петък възпитаници от София и региона преоткриват магията на метеорологията и схващат, че зад прогнозата, която гледат по малкия екран стои голям труд на учени. Вълчев добави, че досега през Национален институт по метеорология и хидрология са минали над 500 възпитаници като достъпът до тези открити уроци ще бъде обезпечен и на деца от страната.
Петокласникът Стоян Бочев описа, че след днешния ден към този момент желае да стане човек, който мери времето, а не IT експерт.
“Научих къде се мери времето и по какъв начин се мери. Впечатли ме най-вече балонът със сондата, който пуснахме и пътува 1 час и 40 мин. Когато той стигне към 27-30 км височина, той се пука, а сондата предава данни. Професията ми хареса пъклен доста и бих желал като порасна да стана човек, който мери времето ", изясни момчето.
Съученичката му Симона Костова обаче не е привлечена от специалността.
" Много стресова ми наподобява тази специалност. Първо мечтаех да стана проектант, а в този момент желая да стана актриса ", съобщи тя и добави, че избира да учи отвън класната стая, тъй като тогава човек се научава да се приспособява към непознати условия и места.
Симона има интерес да се допре и до други специалности, както до тази на метеоролога.
" Бих желала да видя по какъв начин снимат в малкия екран, по какъв начин се приготвят актьорите зад сцената и по какъв начин учителите приготвят проектите си за образователните часове ", добави още тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР