Петокласничка и майка й - заедно в битка срещу тежките

...
Петокласничка и майка й - заедно в битка срещу тежките
Коментари Харесай

Дете призова за по-леки ученически раници

Петокласничка и майка й - дружно в борба против тежките раници на невръстните възпитаници. Момичето подаде тъжба до Агенцията за протекция на детето и към апелът й се причислиха доста родители в обществените мрежи. Проблемът, за който от време на време се приказва остава неуреден с години. Няма закон, в който да са вписани правила за тежестта на ученическите чанти. А травматолозите са безапелационни - раницата на първокласника не трябва да надвишава 3 кг.

Един първокласник - тежи приблизително 20-25 кг, раницата - 7-8. В прогимназията тежестта се усилва. Ето за какво пред съвсем всяко учебно заведение чакат родители - да носят непостижимите за децата им чанти.
Екатерина Харалампиева - майка на петокласничка: Всеки ден от у дома до учебно заведение нося по две раници. И защото през днешния ден съм оповестила към този момент протест за учебници, и моето дете през днешния ден е без учебници - единствено с образователни пособия и тетрадки, в които да написа. И към този момент може сама да я носи, макар че отново не е толкоз лека. А аз нося на нейн съученик раницата, тъй като детето е с проблеми в крачетата към този момент.
В 18-то столично учебно заведение са намерили отчасти решение на казуса, най-малко за учениците от първи до четвърти клас. За задачата - сложили шкафчета, където децата да оставят част от тежките книги.
Максим Тодоров - възпитаник в първи клас в 18 СОУ " Уилям Гладстон ", София: Държа британски, околен свят, изобразително изкуство. Камелия Димитрова - начален преподавател в 18 СОУ " Уилям Гладстон ", София: Те са тука по през целия ден, пишем дружно с тях домашните работи и не са постанова да носят учебници и образователни тетрадки у дома.
Тежките раници основават главоболия на родителите и работа на травматолозите.
Д-р Димитър Костов - травматология ВМА: При прекалено натоварване може да се получат - скулиози - деформиране на гръбначния дирек, които са непоправими след това и водят до трайни увреждания, които по-късно се постанова оперативно лекуване.
В българското законодателство няма документ, който да дефинира какъв брой може да тежи ученическата раница. От просветното министерство регистрират - в доста учебни заведения децата имат комплект учебници у дома и втори в учебно заведение.
Пенка Иванова - шеф на Дирекция " Учебници и учебна документи " МОН: Учебниците се употребяват в продължение на три години. По-голямата част от тях остават в положително положение и тогава ние приканихме родителите и учебните ръководтства - тези комплекти да се запазят като тъй наречените втори комплект.
Заради промяната на учебниците, тази процедура обаче ще бъде неприложима най-малко през идващите две години. Съветът на децата, в който влизат възпитаници от цялата страна също ще разиска тежките раници идния месец.

Даниела Чилийска - държавен специалист в Агенция за протекция на детето: Децата могат да дадат своите оферти и да бъдат поставени в законовата рамка, която да бъде препоръчана за смяната на който и да е закон.

И до момента в който се промени закона остава да напомним, че даже и празна, раницата може да тежи до 3 кг. Така че изборът на родителите не е незначителен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР