Пето място по затлъстяване в Европа държат децата у нас.

...
Пето място по затлъстяване в Европа държат децата у нас.
Коментари Харесай

Българските деца са на 5-о място по затлъстяване в Европа

Пето място по затлъстяване в Европа държат децата у нас. Една трета от българите под 18 години са с наднормено тегло. Това демонстрират данните на Световната здравна организация. Наредбите на здравното министерство задължават шефовете на учебните заведения да оферират разнообразно хранене на децата.

Нещо като сандвич с малко зарзават. Меденки. Кексчета без етикет на български. Тесто. Или пък просто сирене.
Вангелия Мангезова, Фондация " За храната ": Към 2025 над 250 000 деца ще са с наднормено тегло.
С тези данни Световната здравна организация припомня, че храненето на подрастващите би трябвало да бъде подкрепено. Всяка година страната отделя средства за безвъзмездни закуски. Според някои шефове обаче средствата са прекомерно малко, с цел да може безплатните закуски да бъдат и здравословни.

Парламентът харчи по 2,50 за всяка хризантема, която украсява кабинет или е е нужна за други " протоколни потребности ". А за възпитаник до 4-ти клас, който има право да получи безвъзмездна закуска отделените пари са няколко пъти по-малко.
Милена Аначкова, шеф на 8 СУ " Васил Левски ", София: 0.58лв е цената с Данък добавена стойност, която се поставя за тези закуски дневно на дете. Трудно може да се предложи нещо качествено. Два дни тестена закуска, кифла и баничка и единия ден беше млечен пудинг.
Всички наредби задължават шефовете да оферират разнообразна храна. Но дали е разнообразно всеки ден да се предлага тесто - нито една институция не съумя да отговори.
Вангелия Мангезова, Фондация " За храната ": Някъде там наподобява се размива отговорността.
Опитахме се да попитаме Регионалната здравна ревизия дали сиренето за закуска дава отговор на условията на наредбите. Те ни насочиха към Министерство на здравеопазването. От там пък ни изпратиха към Агенцията по сигурност на храните. Според техния отговор не може да се реши дали има нарушаване.

Според Агенцията сиренето е създадено по Български държавен стандарт и дава отговор на формалните условия.
Вангелия Мангезова, Фондация " За храната ": Всичко е инспекция по документи. А какво вършим с децата, които имат назадничавост с млечните артикули?
За оня четвърт милион деца, които се чака да бъдат с наднормено тегло след 6 години, Световната здравна организация има и по-лоша прогноза.
Вангелия Мангезова, Фондация " За храната ": 10 000 от тях ще са в преддиабетно или диабетно положение.
Преведено на различен език - в случай че контролът си остане същият, не всичко ще е " цветя и хризантеми ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР