Петнайсет депутати от парламентарната група на "Обединени патриоти", начело с

...
Петнайсет депутати от парламентарната група на "Обединени патриоти", начело с
Коментари Харесай

Патриотите зад ЧСИ срещу колекторите

Петнайсет депутати от парламентарната група на "Обединени патриоти ", отпред с водача на НФСБ Валери Симеонов,сбъднаха детската фантазия на частните правосъдни реализатори за въвеждане на законова процедура, въз основа на която да поемат доброволното извънсъдебно събиране на задълженията.

Само преди два месеца, Камарата на частните правосъдни реализатори още веднъж си изиска "своето " - този път като антикризисна мярка след края на изключителното състояние. А по-малкият съдружен сътрудник "изведнъж " реши да зарови томахавката на войната, изровена преди пет години с концепцията противозаконният колекторски бизнес да бъде вкаран в правия път. Или, в случай че нещо продължава да се съпротивлява, да бъде премахнат като "такъв ".

Законопроектът отразява напълно предложенията на частните реализатори за споразумяване на новата процедура в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). За разлика от общия ред за наложително осъществяване, тя е използвана за парични вземания, за които не е публикуван изпълнителен лист или различен предстоящ на осъществяване акт. Искането се подава от кредитора до правосъдния реализатор по непрекъснат или по сегашен адрес на длъжника. наложително би трябвало да бъдат посочени и още няколко данни за длъжника - размерът на дълга и копие от документа, удостоверяващ вземането.

Въз основа на тези документи, правосъдният реализатор изпраща покана за непринудено осъществяване, в която - наред с горните данни - показва банкова сметка, по която да бъде преведена дължимата сума, съобщение, че длъжникът не е наказан и може да заплати непринудено в 14-дневен период, както и предизвестие, че при несъблюдение кредиторът може да упражни правата си по правосъден ред.

Ако длъжникът не извърши задължението си в периода, частният реализатор може да организира срещи с него и да изпрати нова покана за непринудено осъществяване, спазвайки закона, положителните нрави и етичните правила на специалността.

Процедурата се приключва, когато длъжникът оспори документално вземането или са изтекли два месеца от връчване на поканата за непринудено осъществяване без да са постъпили заплащания.

Процедурата е използвана както за частните, по този начин и за държавните правосъдни реализатори, само че разпоредбите за заплащането й са разнообразни.

При цялостно или отчасти събиране на вземането, кредиторът дължи заплащане на частния реализатор в размер на контрактуваното посред им, само че не по-малко от една десета от събраната сума. Този най-малък хонорар е оптималната сума, която кредиторът дължи на държавните реализатори под формата на държавна такса.

"С предлаганата смяна се цели понижаване на отрицателните последствия от икономическата рецесия и увеличение на натоварването на съдилищата с цивилен, търговски и заповедни производства. Едновременно с това жителите и бизнесът ще спестят обилни разноски и ще им се даде опция да погасят отговорностите си непринудено без да заплащат за процедурата. При нея длъжниците са оптимално предпазени, липсва каквато и да било насила и душевен тормоз, като могат когато и да е да я прекратятс едно документално изказване, че оспорват задължението ", стимулират се вносителите.

Искането за специфична законова процедура, по която частните реализатори да събират задължения отвън настоящия ред за наложително осъществяване, беше огласено още през 2016 година.

Наред с довода за събиране на многочислените дребни вземания и разтоварване на длъжниците откъм разходи, от Камарата увериха, че по този начин ще бъдат пресечени и неприятните практики на така наречен колекторски компании. Групата кредитори, към която частните реализатори се целят, е най-оборотната - ВиК сдруженията, топлофикациите, мобилните оператори, ЕРП-тата и други снабдители на всеобщи услуги.

Подобна процедура у нас в този момент няма. ЧСИ-тата събират отговорности единствено по реда на насилственото осъществяване в Граждански процесуален кодекс. В случая се изисква издаване на изпълнителен лист от съда. Това става въз основа на влезнало в действие правосъдно или арбитражно решение, посредством одобрена от тях конвенция или издадена от съда заповед за осъществяване.

Искането на частните реализатори е да стартират събирането на дълга преди издаването на изпълнителен лист.

Именно това е бизнесът на колекторите, които са търговски сдружения и нямат пълномощия за наложително осъществяване по реда на Граждански процесуален кодекс.

Колекторската активност включва известяван, увещание, покана за заплащане и предоставяне на уточнения за последствията, в случай че не се заплаща. Извън тези похвати, така наречен колектори всеобщо прибягват и до използването на класическите мутренски способи от 90-те години на предишния век - закани от вида "Ще те дам на прокурор " или "Още на следващия ден заминаваш на съд ", телефонен и душевен тормоз, "обещания " за физическа кавга.

Според Камарата, тези грубости ще бъдат избегнати, в случай че правосъдните реализатори получат правото да контактуват законово с длъжниците, преди да стартират наложително осъществяване. Ако се стигне до сделка за заплащане, то ще може да става и разсрочено. Ако пък такава не бъде реализирана, правосъдният реализатор няма да организира наложително осъществяване, преди кредиторът да му показа изпълнителен лист.

"Стотиците хиляди дребни отговорности директно вредят на средата в страната и водят до безредица. Целта е хората, които постоянно не помнят за тях, само че са добросъвестни и желаят да ги платят, да не бъдат товарени с разноските, които се натрупат, в случай че кредиторът да вземем за пример се обърне към съда за издаване на заповед за осъществяване. Няма да има разходи като юрисконсултско заплащане, което е най-малко 300 лева и се заплаща от жителите. Има тарикати, чиито компании изкупуват дребни задължения и вършат бизнес единствено от начисляването на юрисконсултски хонорари. Купуват дълг от 50 лева за 30 лева и вършат 700 лева облага. Освен това, когато ЧСИ търси длъжника, това ще става по ясна процедура - без звънене по нощите, без закани от яки момчета, както се оплакват хората, че става в този момент. Посещавани са по домовете си даже и нощем, притискани, заплашвани с ЧСИ ", съобщи тогава ръководителят на камарата Георги Дичев.

Данните сочеха, че става въпрос за пазар, оценен на няколко милиарда лв., на който частните реализатори - напълно обяснимо - желаят да стъпят посредством законови промени. Напоследък обаче колекторите регистрират съществени спадове в нововъзложените им задължения и по никакъв метод няма да се дадат без пердах.

Неотдавна Асоциацията на колекторските организации в България (АКАБГ), която обгръща 80% от бранша, регистрира данните за първите 6 месеца на предходната година. Според тях, за този интервал размерът на предоставените за събиране вземания е намалял с повече от една трета - до 464 млн. лева, по отношение на 744 млн. лева за същия интервал на 2018 година. Тези размери от задължения включват многочислени вземания както на обособени, по този начин и на институционални кредитори, които все по-често прибягват до ранна продажба на портфейлите в интерес на колектори.

От Камарата на ЧСИ привеждат аргумента, че новата процедура ще носи доходи на членовете й, само че те ще са по-малко от разноските на длъжника в границите на насилственото осъществяване. Тоест - в случай че новата процедура стане факт, цената на дълга няма да надвиши 100-150 лева, до момента в който в този момент към момента се стига до крайности и задължения от по 20 лева не престават постоянно да нарастват по 40-50 пъти.

Макар че новата опция за облекчено събиране на задължения наподобява примамливо, не е ясно каква част от кредиторите ще прибягнат до нея, защото ще би трябвало да си платят без гаранция за събираемост. Ако настояванията на Камарата на ЧСИ минат, на процедура частните реализатори отново ще насочат покана за непринудено осъществяване, само че... тя ще е предварителна. И, в случай че длъжникът реши да не е заплати, така наречен друга страна ще би трябвало да си вади елементарен изпълнителен лист.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР