Петнадесетата среща на върха на БРИКС, която се проведе в

...
Петнадесетата среща на върха на БРИКС, която се проведе в
Коментари Харесай

БРИКС: Има ли шанс да се появи нова валута, която да измести долара?

Петнадесетата среща на върха на БРИКС, която се организира в Йоханесбург през август, провокира голямо очакване за възможното въвеждане на различна международна валута, която да оспори господството на щатския $.

Въпреки това оптимизмът беше засенчен от очевидното неявяване на съветския президент Владимир Путин и озадачаващото безучастие на китайския президент Си Дзинпин по време на основна сесия.

Изненадващо, терминът “ ” очевидно отсъстваше от речите на южноафриканския президент Сирил Рамафоса, в това число от окончателната му оценка на резултатите от Декларацията от Йоханесбург II, както и от взаимното изказване на финансовите министри и шефовете на централните банки на блока от миналата седмица.

Вместо това главното събитие беше приемането на шест нови членове – Египет, Етиопия, Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина и Иран – което ще влезе в действие от Нова година 2024 година Това разширение до 11 членове обаче в допълнение усложни вероятностите за основаване на единна валута на БРИКС.

Съществуващите разлики са явни. Русия и Иран са изправени пред обилни бариери в световните финансови и платежни системи. Китай е изправен пред целенасочени наказания. Междувременно Египет, Етиопия, Южна Африка, Аржентина и Бразилия се борят с надълбоко вкоренени стопански и финансови провокации. Остава Индия, чийто прогресивен световен статут е подсилен от неотдавнашното изпреварване на Обединеното кралство като пета по величина стопанска система в света и от триумфа на задачата “ ” на Луната.

Саудитска Арабия и ОАЕ, въпреки и да разполагат с доста ликвидни средства, разчитат в огромна степен на приходите от нефт и газ. Техните валути са дейно обвързани с щатския $, който остава главната интернационална валута за търговия със първични материали и фючърси.

Всяко прекосяване към нова валута би могло да докара до обилни различни разноски за участващите страни, защото преходният интервал се прави оценка на до десетилетие, изключително при построяването на нужната инфраструктурна основа. Това включва определянето на заемодател от последна инстанция, установяването на наложителни запаси от валутни и златни наличия на централните банки, формулирането на механизъм за обменните курсове и определянето на обменния курс на съществуващите запаси в новата валута.

От решаващо значение са и изискванията, свързани с ръководството на паричната политика, изключително във връзка с променливите инфлационни, лихвени и други индикатори.

Ключов миг настъпи в Ню Делхи през септември по време на срещата на върха на Г-20, където президентът на Съединени американски щати Джо Байдън убеди основните членове на БРИКС – министър-председателя на Индия Нарендра Моди, президентите на Бразилия Рамафоса и Лула да Силва – да създадат групово изказване, с което да потвърдят своята отдаденост на Г-20 като главен конгрес за световно икономическо съдействие. Освен това те приветстваха уговорката на Г-20 за подсилване на многостранните банки за развиване.

В по-широк проект появяването на различна интернационална валута, която да се опълчи на щатския $, е неизбежно и рационално развиване, съответстващо на смяната в динамичността на собствеността на международния капитал, която се измества от обичайните пазари в Съединени американски щати, Европа и Япония към богатия на нефт Близък изток, Китай и в по-малка степен Русия.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР