Петнадесет затворници, повечето от които осъдени на доживотен затвор, спечелиха

...
Петнадесет затворници, повечето от които осъдени на доживотен затвор, спечелиха
Коментари Харесай

Затворници спечелиха дело за интимни срещи без камери, но наблюдението остава

Петнадесет пандизчии, множеството от които наказани на пожизнен затвор, завоюваха дело и получиха право интимните им свиждания да се организират без камери и без наличието на надзиратели. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира заповедта на шефа на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) за реда, по който се организират така наречен удължени свиждания.

Въпреки това обаче камерите и надзирателите ще останат, тъй като до момента в който съдът разглеждаше делото, беше изменен Правилникът за използване на Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (ППЗИНЗС), като в него към този момент е залегнало условието пространствата за интимни свиждания да бъдат оборудвани с видеонаблюдение и срещите да стават в наличието на надзиратели.

Независимо от това обаче решението на Върховен административен съд би следвало да докара до преосмисляне на тази процедура, написа Lex.bg.

Процесът стартира след групова тъжба на 15 пандизчии и техните половинки – Ангел Велков, Светломир Нешков, Станислав Методиев, Марио Пеев, Джок Полфрийман, Мирослав Събев, Галина Манолова – Влаева, Юлиян Зашев, Назъм Азис, Йордан Петров, Здравко Петров, Антонин Влаев, Александър Джунджуров, Митко Харакчиев, Енчо Енчев, Валентина Петкова и Халил Хасан.

Осъдените нападнаха в съда заповед на шефа на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ", с която са лишени от усамотение при въпросните удължени свиждания. Според заповедта те не престават до 4 часа и съставляват поощрителна мярка за лишените от независимост. В заведенията от закрит вид и поправителните домове се организират в пространства, при опция оборудвани със системи за видеонаблюдение и срещите протичат в наличието на надзиратели.

Според лишените от независимост тези условия нарушават съществени техни права и тези на фамилиите и околните им. Те настояват, че са нарушени член 3 и член 8 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, защото са подложени на унизително отношение и не се зачита правото им на персонален и фамилен живот. Освен това показват и че има нарушаване на интернационалните актове за отбрана на персоналните данни.

Първата инстанция - Административен съд София-град (АССГ) отхвърли жалбата им, тъй като заповедта на шефа на ГДИН е издадена поради установена липса на съответна регулация на интимните свиждания. Наред с това АССГ уточни, че удълженото рандеву е " с темперамент на премия и се дава точно за насърчаване на лишените от независимост и гарантиране на техните права на персонални контакти с околните и фамилията ".

Тричленен състав на Върховния административен съд обаче анулира решението на първата инстанция главно с два аргумента. От една страна съдът намира, че заповедта на шефа на ГДИН не е стимулирана, а от друга – че пандизчиите са имали право да вземат отношение по нея.

Върховен административен съд отбелязва, че със заповед от 28 юни 2016 година въпросните удължени свиждания се организират в пространства, оборудвани със система за видеонаблюдение и се организират в наличието на надзиратели.

В хода на делото обаче е изменен Правилникът за използване на Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража като в две разпореждания се планува интимните свиждания да се организират в особено обособени пространства, обзаведени с подобаващи мебели, без заграждения, с допускане на директен контакт сред ограничения от независимост и посетителите, както и че в пандизите тези пространства се оборудват с камери, а свижданията се организират под контрола на чиновници от надзорно-охранителния състав. Тези правила обаче не са били настоящо право все още на издаване на заповедта, акцентира Върховен административен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР