Петкова: Стратегически инвеститор за Белене ще бъде избран след процедура

...
Петкова: Стратегически инвеститор за Белене ще бъде избран след процедура
Коментари Харесай

Петкова: Стратегически инвеститор за „Белене” ще бъде избран след процедура от 9 етапа

Петкова: Стратегически вложител за „ Белене ” ще бъде определен след процедура от 9 стадия
България кани огромни потребители на електрическа енергия да се включат като акционери в строителството на АЕЦ “Белене “. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в Министерски съвет, която заяви, че по време на седмичното съвещание на кабинета е разисквано бъдещото развиване на плана, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Енергийният министър е показала развиването на плана, като по този метод съблюдава поетия към Народното събрание ангажимент до 31 октомври да има изясненост какво ще се прави със закупеното съветско съоръжение за втората атомна.

Бъдещият стратегически вложител ще бъде определен след 9 стадия, стана ясно от думите на Петкова. До предлагането за този вид се е стигнало след диспути сред специалисти на Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, Директива за птиците „ Радиоактивни боклуци “ и интернационална консултантска компания.

Покани за присъединяване ще бъдат изпратени, откакто решението публично излезе в държавния вестник на Европейска комисия. Към момента три компании публично са декларирали интерес. Покана ще бъде изпратена и до конструктора на атомната централа "Росатом". Следващите стадии от състезанието включват подаване на заявление от страна на претендентите, сключване на контракт за конфиденциалност, даване на цялостна информация за плана, диалог с комисия и утвърдените претенденти. Очаква се най-рано след година да бъде определен стратегически вложител.

Междувременно страната ще учреди дъщерна компания, в която да бъдат обособени активите и пасивите на АЕЦ “Белене “.

На въпрос на БГНЕС дали при последната си аудиенция в Москва, Теменужка Петкова е разискала тези стадии с съветската компания, изработила двата реактора за АЕЦ “Белене “, министърът съобщи, че това няма по какъв начин да стане преди решението на Министерски съвет. Предстои в най-скоро време енергийният министър да показа стадиите от състезанието и пред депутатите. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР