Петкова с колегите си Александър Антич и Петер Сиярто България

...
Петкова с колегите си Александър Антич и Петер Сиярто България
Коментари Харесай

За подготовката на сръбската газова връзка България е заделила 6 млн. евро


Петкова с сътрудниците си Александър Антич и Петер Сиярто

България е почнала през месец май подготвителни работи за градежа на междусистемната газова връзка България–Сърбия “ като плануваните за задачата средства са 6 млн. евро от оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност”. Това оповестиха от Министерството на енергетиката след среща на министър Теменужка Петкова със сръбския си сътрудник Александър Антич и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто в сряда.

Основна тематика на диалога, в който е заявено развиване на съдействието сред трите страни в газовата сфера, е била точно българо-сръбската връзка, работата по която се бави от години, само че последно София и Булград считат да осъществят плана до 2022 година

Ускоряване на построяването на интерконектора залегна и в декларация сред България и Сърбия, подписана на 17 май в София по време на срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани. Българското държавно управление даже разгласи желание да дефинира, със единодушието на Европейска комисия, държавния газов оператор " Булгартрансгаз “ за уредник на плана и оператор на бъдещия газопровод на българска територия. Досега планът се движеше от енергийното ведомство.

За да се поеме от " Булгартрансгаз " планът, би трябвало операторът да бъде включен като бенефициент по европейската оперативна стратегия.

Целта на подготовката на градежа на връзката е приемане на позволение за градеж. За тези действия са планувани 6 млн. евро.

На българска територия 60-километровото трасе на газопровода, с годишен потенциал от 1.8 милиарда куб. м, се възнамерява да потегля от Нови Искър край София през Перник до Калотина, с цел да се свърже със сръбския сектор, който ще се осъществя от " Сърбиягаз ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР