Петкова: При доставките на газ ще следваме националните си интересиМинистърът

...
Петкова: При доставките на газ ще следваме националните си интересиМинистърът
Коментари Харесай

Петкова: При доставките на газ ще следваме националните си интереси

Петкова: При доставките на газ ще следваме националните си ползи
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не позволява, че планът за газопровод „ Турски поток “ може да бъде спрян по политически аргументи.

Така тя разяснява пред бТВ изказванията на американския заместник-държавен секретар Джон Съливан, който разгласи, че Съединени американски щати са срещу плана за „ Турски поток “.

Петкова на няколко пъти повтори, че България, при доставките на природен газ, ще следва своите национални ползи. Страната ни ще доставя „ синьо гориво “, съобразявайки се с европейското законодателство, съобщи министърът на енергетиката.

Петкова напомни, че България поддържа диверсификацията на доставките и работи интензивно за построяването на интерконектора с Гърция и терминала за полутечен природен газ в Александруполис, от който ще се доставя природен газ от разнообразни източници.

Министър Петкова уточни, че газопроводът „ Турски поток “ към този момент е сбъднат и едната тръба е излязла на турското крайбрежие. По нея ще потекат към 15,75 милиарда куб.м. газ, с което България ще загуби съветския пренос. „ Искаме ли да запазим нашето стратегическо място на газовата карта на Европа. Всички взехме решение, че желаеме да го запазим. За това ще търсим вид за реализирането на концепцията за газов хъб в България “, акцентира Петкова.

Според нея втората права на „ Турски поток “ ще мине през територията на България и от там за Сърбия и Унгария. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР