Петкова по време на срещите си в Баку Правните аспекти

...
Петкова по време на срещите си в Баку Правните аспекти
Коментари Харесай

Петкова очаква по-евтин газ при навлизане на азерската СОКАР на българския пазар


Петкова по време на срещите си в Баку

Правните аспекти за вложения на азерската държавна петролно-газова компания СОКАР в газоразпределителния бранш у нас е разискала министърката на енергетиката Теменужка Петкова с сътрудника си Парвиз Шахбазов на среща в Баку в четвъртък. Според Петкова това би донесло редица изгоди българските консуматори - понижаване на цените на природния газ за крайния битов консуматор и повишение на качеството на услугата.

Интересът на СОКАР към газификацията на България бе разгласен още през 2014 година, само че в последните месеци се форсираха диалозите по тематиката след посещаване на премиера Бойко Борисов в Азербайджан и срещата с президента на страната Илхам Алиев.

Петкова и Шахбазов са разискали и напредъка по плана за газовата връзка Гърция-България, оповестиха от енергийното министерство. Българският енергиен министър е в Баку за съвещание на комитета по създаване на Южния газов кулоар, част от който е и българо-гръцкият интерконектор.

" Диверсификацията на доставките на природен газ от Южния газов кулоар, посредством интерконектора Гърция-България, са приоритет на българското държавно управление в енергийния бранш “, подчертала Петкова. По думите й българското държавно управление високо прави оценка стратегическото съдействие с азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР за доставки на природен газ източник за зареждане на европейския газоразпределителен център " Балкан “.

Хода на газовата връзка с Гърция Петкова е разискала и в еврокомисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

При визитата в Баку е контрактувано и провеждането през есента в София на бизнес конгрес с присъединяване на български и азерски компании. Това ще стане редом със съвещанието на Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо съдействие.

" Азербайджан е значим стопански сътрудник за България, сред страните ни е налице положително и трайно икономическо съдействие, с акцент върху енергийните, транспортните и комерсиалните взаимоотношения. Стремежът на България е ориентиран към увеличение на двустранния стокообмен, както и привличане на азербайджански вложения в България ", показала Петкова на среща със земеделския министър на Хейдар Асадов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР