Петкова обещава през есента най-после да бъде обявен търгът за

...
Петкова обещава през есента най-после да бъде обявен търгът за
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: До края на годината може да има приватизационна процедура за "Белене"

Петкова дава обещание през есента най-сетне да бъде разгласен търгът за реализатор на газовата връзка с Гърция, за която се приказва от 2009 година

Още по тематиката
Връщането на Жаклен Коен като ръководител на борда на шефовете на АЕЦ " Козлодуй " е пристигнало от най-високо равнище

ТЕЦ-овете би трябвало да изчислят какви вложения ще са им нужни за покриване на новите екоизисквания до септември
Реалистично е до края на годината да се разгласи процедура за приватизация на плана за АЕЦ " Белене ", с цел да се види дали ще има частен интерес към построяването му. В момента се прави счетоводен обзор на всички пасиви и активи, като активите ще бъдат отделени в обособена компания. Именно тя ще бъде препоръчана за приватизация по Закона за приватизацията, а в случай че няма интерес - тогава ще се прегледа разновидността оборудването за " Белене " да бъде употребявано за Това оповестява министърът на енергетиката Теменужка Петкова в изявление пред " 24 часа ". По думите й през септември се чака да дойде останалата част от оборудването. Петкова оповестява още, че до две седмици и " Булгартрансгаз ", част от Българския енергиен холдинг, ще разгласи социална поръчка за предпроектно изследване за реализирането на газовия хъб " Балкан ". " В рамките му ще бъдат прегледани всички благоприятни условия за разширение на газопреносната мрежа у нас ", споделя тя. Поръчката се чака от много време. Петкова към този момент е съобщавала, че цената й ще е близо 2 млн. евро. Половината от сумата – 920 хиляди евро, към този момент бе предоставена от Европейската комисия. Останалите средства би трябвало да обезпечи държавният газов оператор, който сега приготвя документите на поръчката и критериите, на които би трябвало да дават отговор претендентите да извършат изследването.
Избраната компания ще би трябвало да изследва смисъла от построяването на газоразпределителния център " Балкан ", да проучва газовите пазари в района и вероятните източници и направления за зареждане на газоразпределителния център. Наскоро енергийният министър разяснява също, че с оглед последното развиване на газовите планове в района в границите на това предпроектно изследване ще се прегледа и опцията природен газ да постъпва на входна точка Турция и да минава през изходна точка Сърбия.
В отговор на въпрос тя оповестява и че газовата връзка с Гърция е приоритет на държавното управление, въпреки че за нея се приказва от газовата рецесия през зимата на 2009 година По думите й при започване на есента следва да се разгласи социална поръчка за избор на реализатор и се чака през първата половина на идната година да стартира построяването. Плановете са връзката да влезе в употреба през 2020 година Досега нито един период по построяването с другите газови връзки не е бил спазен.
Работи се и по план България да има такава газова връзка и с Турция, като предпроектното изследване е изпратено на " Боташ ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР