Петков намекна за още арести на бивши управляващи „Договореният газ

...
Петков намекна за още арести на бивши управляващи „Договореният газ
Коментари Харесай

Петков уверен: Цената на газа от САЩ би трябвало да е еквивалентна на тази на руския

Петков загатна за още арести на някогашни ръководещи
„ Договореният газ с американска компания към този момент е на път. Корабите са тръгнали. Знаем къде ще пристанат, знаем и каква е цената”, сподели министър председателят Кирил Петков пред Лора Крумова по време на изключителното издание на „ На фокус” в ефира на NOVA.

По думите му цената на газа от Съединени американски щати е контрактувана на 26 $ на мегаватчас при цена от 100 евро на мегаватчас в Европа и 72 евро на „ Газпром”.

„ Исках да потвърдя, че България не е подвластна и можем да отстояваме ползите си. По този метод да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете”. „ Самият газ от Щатите идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „ Газпром”. Паралелно, до момента в който бяхме в Съединени американски щати, договорихме и азерския газ, който да пристигна в България на 1 юли, без значение дали е издигната гръцката връзка”, добави министър-председателят.

Той сподели още, че юни месец, когато дойдат двата танкера с полутечен газ от Съединени американски щати, цената на газа в България ще падне до равнището от април. Очаква се танкерите да дойдат на 8 и 23 юни.

Петков изясни, че сме отказали през септември от количествата азерски газ. С това, по думите му, страната е изгубила стотици.„ По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „ Газпром”. Всички тези месеци тази облага е отивала някъде. Според мен това е функционалност на корупция”, акцентира той.

По думите на Петков гръцката връзка е доста значима, само че не е основна за доставките на газ. Това „ изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, тъй като тази връзка не е издигната.

Според него, имало поддръжка от Европейска комисия и от Съединени американски щати България да е изключение от петролното ембарго.

Относно недоволството на превозвачите Петков разяснява, че схваща представителите на сектора. „ Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прелестно. Но нямаме”, добави той.

Коментар от него пристигна и за записа от срещата с превозвачите: „ Четири пъти ме прекъснаха и споделиха: „ Нямаме време да Ви слушаме”. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „ Ето я вратата”, разясни Петков.

Той означи, че чака от 6 до 8 месеца някои от делата на Европейската прокуратура да влязат в действие.

„ Много от тях са свързани с предходните ръководещи. Те имат 6 до 8 месеца да се опитат да смъкват държавното управление, другояче имат извънредно огромен персонален проблем. Ще употребяват всевъзможни методи”, съобщи Кирил Петков.

По думите му българската позиция по отношение на РСМ е ясна.

„ С Република Северна Македония диалозите не престават, до момента в който не се свърши работа по взаимните сделки - правата на българите в Македония. Очаквам в идващите дни РСМ да направи няколко стъпки - да се сътвори институция, която да дава отговор за езика на омразата”, сподели още Петков.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР