Петко Дурмана, който непоследък постоянно коментира неслучилото се присъствие на

...
Петко Дурмана, който непоследък постоянно коментира неслучилото се присъствие на
Коментари Харесай

Петко Дурмана в червено за „Етюд“

Петко Дурмана, който непоследък непрекъснато разяснява неслучилото се наличие на българския арт във Венецианското биенале, показва в столичната изложба „ Етюд “ серия от творби в алено, обединени с логото „ Новата нормалност “. В тях като поставка е употребявал открити и събирани картини, фамилни фотографии, детски рисунки и други - в миналото скъпи за притежателите си, окачени в рамки на стена или поставени във витрина, а след това по разнообразни аргументи попаднали на вторичния пазар. Те са препродавани, до момента в който са изгубили всякаква връзка с първичните си притежатели. 

Червената багра, която е обилно разлята от създателя, разрешава да се надникне под нея с инфрачервена камера - и макар намесите, дава добра визия за първичното изображение, сходно на техниките за проучване на картини за реституция. Без значение каква е била сантименталната, художествената или финансовата стойност на фотографиите, рисунките и картините преди намесата на Петко Дурмана, по-късно те се правят оценка съгласно обиколката си или площта си в сантиметри и се трансформират в негови извънредни образни опити.

„ Новата нормалност “ на Петко Дурмана приключва всички креативен търсения в прехода от натурализъм към абстракционизъм, като безусловно запечатва всяко готово изображение под алената багра, сходно на аленото небе на Апокалипсиса, под което свършват всички човешки ориси.  Сцените от горски пожари в Австралия с компактен дим, който закрива слънцето и провокира нощен мрак денем, кървавочервеното небе от заревото на пламъците, изпепелените тела на животни и хора, които бягат от огъня, изцяло се трансформират в материализация на ужаса.

„ Новата нормалност “ настава, когато облиците на екстремалните феномени посредством медиите и обществените мрежи навлязат в съзнанието ни и припокрият досегашните показа за действителността.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР