Петият съвместен руско-турски патрул в Сирия бе посрещнат днес с

...
Петият съвместен руско-турски патрул в Сирия бе посрещнат днес с
Коментари Харесай

Протести и инциденти по време на петия съвместен руско-турски патрул в Сирия

Петият взаимен руско-турски патрул в Сирия бе посрещнат през днешния ден с митинги в региона на град Кобане в североизточната провинция Алепо, оповестяват ТАСС и ДПА.

Кюрдски източници оповестиха за ДПА, че минимум пет кюрдски цивилни са били ранени, откакто турски патрул е разкрил огън против тях по време на митинг в Кобане . Според източниците един от потърпевшите е в сериозно положение.

Кюрдската организация Фърат, представена от ТАСС, оповестява за минимум четирима починали при разгонване на проява в региона на Кобане от турските военни. Според Фърат турските бойци са разкрили огън в село Чор-Бейнакар, югоизточно от Кобане. За разпространяване на демонстрацията били употребявани и гранати със сълзотворен газ, съгласно информацията на Фърат, която отбелязва, че през вчерашния ден е имало сходен случай западно от Дербасия.

Базираният във Англия Сирийски център за наблюдаване на човешките права, представен от ДПА, заяви, че протестиращи са хвърляли през днешния ден камъни и остарели обувки против турския патрул в Кобане.

Говорител на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили написа в Twitter, че турската войска стреля с бойни патрони против кюрдски протестиращи и " ги убива измежду бял ден пред очите на целия свят ". -->
 
Trump allowed potential warcrimes by Erdogan in Syria according to U.S. military intelligence
— Eric Garland (@ericgarland)

Министерството на защитата на Турция разгласи, че патрулирането " продължава с нужната грижа и усърдие за сигурността както на цивилните, по този начин и на военния личен състав, макар провокациите на терористи ".



Съвместните руско-турски патрули в Североизточна Сирия се реализират според договореност сред президентите на Русия и Турция, реализирана в Сочи на 22 октомври.

Турция упорства регионът около границата й със Сирия да бъде прочистен от бойците на Силите за отбрана на народа (СЗН) - кюрдска милиция, която Анкара счита за терористична организация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР