Петият съвместен руско-турски патрул в Сирия бе посрещнат днес с

...
Петият съвместен руско-турски патрул в Сирия бе посрещнат днес с
Коментари Харесай

Протести и инциденти на петия съвместен руско-турски патрул в Сирия

Петият взаимен руско-турски патрул в Сирия бе посрещнат през днешния ден с митинги в региона на град Кобане в североизточната провинция Алепо, оповестяват ТАСС и ДПА.

Кюрдски източници оповестиха за ДПА, че минимум пет кюрдски цивилни са били ранени, откакто турски патрул е разкрил огън против тях по време на митинг в Кобане. Според източниците един от потърпевшите е в сериозно положение.

Кюрдската организация Фърат, представена от ТАСС, оповестява за минимум четирима починали при разгонване на проява в региона на Кобане от турските военни. Според Фърат турските бойци са разкрили огън в село Чор-Бейнакар, югоизточно от Кобане. За разгонване на демонстрацията били употребявани и гранати със сълзотворен газ, съгласно информацията на Фърат, която отбелязва, че през вчерашния ден е имало сходен случай западно от Дербасия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Базираният във Англия Сирийски център за наблюдаване на човешките права, представен от ДПА, заяви, че протестиращи са хвърляли през днешния ден камъни и остарели обувки против турския патрул в Кобане.

Говорител на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили написа в Туитър, че турската войска стреля с бойни патрони против кюрдски протестиращи и " ги убива измежду бял ден пред очите на целия свят ".

Министерството на защитата на Турция разгласи, че патрулирането " продължава с нужната грижа и усърдие за сигурността както на цивилните, по този начин и на военния личен състав, макар провокациите на терористи ".

Съвместните руско-турски патрули в Североизточна Сирия се реализират според договореност сред президентите на Русия и Турция, реализирана в Сочи на 22 октомври.

Турция упорства регионът около границата й със Сирия да бъде прочистен от бойците на Силите за отбрана на народа (СЗН) - кюрдска милиция, която Анкара счита за терористична организация. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР