Петият президент встъпи в длъжност точно преди година. Двойката Румен

...
Петият президент встъпи в длъжност точно преди година. Двойката Румен
Коментари Харесай

Първата година на петия президент

Петият президент встъпи в служба тъкмо преди година. Двойката Румен Радев и Илияна Йотова беше определена с гласовете на 2 063 032 българи.

Радев пет пъти постанова несъгласие и три пъти привиква КСНС, като две от тематиките са свързани с защитата и един път за корупцията. По тези тематики са и най-големите разлики сред него и ръководещите.

За една година Радев посети 29 обитаеми места в страната и направи 22 визити отвън България. 4 са в Белгия и по два пъти в Германия Франция, Малта и Полша, в Италия три пъти – като два пъти имаше визита при папата. Радев посети 7 срещи на върха на НАТО, Европейски съюз и Организация на обединените нации и бе патрон на три бизнесфорума в чужбина.

Още от първия ден на Радев се наложи да работи и като министър председател, тъй като трябваше да назначи длъжностен кабинет.

Във външен проект на Европейски съвет изиска проверка на Дъблинското съглашение за мигрантите и настояваше за действен проект при мигрантски напън. Промяната на постановлението за разселване на бежанците провокира скандал.

Радев опита чред служебното държавно управление да прокара корекция за уседналост в изборния закон, което засегна доста българи зад граница, само че задачата беше да се ограничи външната интервенция в изборите изключително от южната ни съседка. Тогава от Турция президентът Ердоган разгласи, че върху турците у нас се оказва напън, отговорът не закъсня.

„ България не дава, само че и не приема уроци по народна власт, изключително от страни, които не съблюдават върховенството на закона”, сподели в отговор тогава президентът Радев.

Във вътрешен проект Радев ясно сподели, че проблемите за армията са му приоритет, първото си посещаване зад граница реализира с боен аероплан „ Спартан”, а след това на два пъти пилотира изтребители – американски и френски. В България обаче състезанието за нов изтребител беше блокиран от парламентарна комисия и взаимни обвинявания в лобизъм. Модернизацията на армията и тематиката за корупцията блестящо го опълчиха на ръководещите.

Така Радев наложи пет пъти несъгласие на законодателни начинания на болшинството. Всеки път то беше преборено, като се изключи ветото му върху закона за медикаментите, което не мина, само че докара до промени в лекарствената политика.

Сблъсъкът му с болшинството обаче породи и закани за премахване.

Във втората година от мандата анализаторите чакат Радев като олицетворяващ единството на нацията да показа огромна стратегическа цел, което досега не се е случило. Плановете и доклада на президента ще бъдат показани пред медиите след два дни.

Попитахме двама авторитетни анализатори по няколко основни въпроса свързани с личността на президента по оста ГЕРБ и Българска социалистическа партия, както и за значимите провокации пред него.

Личността на президента

Според професор Александър Маринов от Софийския университет българите почитат президента Радев, тъй като виждат в него въплъщение на достолепието на нацията.

„ Смел и съдбоносен, с една дума, общественик с достолепие и темперамент. Рядък тип в българската политическа джунгла”, безапелационен е Маринов.

Според него във външен проект достолепие е това, че Радев е запазил текста за кохезионната политика в римската декларация на Европейски Съюз (става дума за фондовете, които подкрепят на по-икономически изостаналите страни в Европейски Съюз да наваксат по отношение на огромните европейски икономики).

Във вътрешен проект Маринов счита, че най-големият гаф на президента е служебното държавно управление.

„ Много несполучлив избор на служебно държавно управление, те просто го подведоха и си избърсаха ръцете с него, оправдаха се за гафовете, които бяха натворили”, счита Маринов.

Той разяснява,че Радев не си е изпускал нервите в първата година от мандата, тъй като специалността му изисква да се владее чудесно.

„ Той не стартира пръв нито един път, отговаряше, само че по този начин се извоюва доверие и неговите политически съперници са внимателни когато решат да го атакуват”, счита анализаторът.

Според социолога Първан Симеонов, Радев е отбелязал мощен президентски старт.

„ Най- мощният президентски старт от времената на Петър Стоянов насам. Грешките бяха в лесните неща, нямаше неточност в сложните. Нямаше неточност в държавното управление, то беше уравновесено и не беше безлично”, счита Симеонов. Има скърцане несъмнено само че по имиджови въпроси, само че няма неточност при основни решения.

За въздействието на Българска социалистическа партия

Според Първан Симеонов това, че Българска социалистическа партия употребява инерцията на Радев е добре за партията, само че не е добре за президента.

„ Ударите идват от партията ГЕРБ, а водачът Борисов пробва да го приобщава, той прави по този начин с всеки, от който се бои”, безапелационен е Симеонов. Той вижда предпочитание на Радев да прави жестове към извънпарламентарната съпротива с разсекретяването на стенограмата за КТБ и ветото, обвързвано с мораториума за медикаментите.

Успя ли да се отърси от опеката на своята майка в политическия смисъл Корнелия Нинова

„ Имам съображение да мисля, че той не е бил в никакъв случай под настойчивост – първо, в случай че Българска социалистическа партия не беше го издигнала, той нямаше да се кандидатира, само че той даде на Българска социалистическа партия нещо, което тя нямаше –

претендент, който даже частично да се приближи до достижението на Радев. Той постоянно беше самостоятелен и остава самостоятелен. Това е дежурно обвиняване, само че съгласно мен е противоположното – Българска социалистическа партия пробва да се включи към неговите инициативи”, добавя Симеонов..

За връзките с Борисов и ГЕРБ

Първан Симеонов счита, че статистиката демонстрира, че в интернационален проект Радев е бил извънредно деен. Според социолога Радев и Борисов са еднообразно умерени във външнополитически проект и звучат в една тоналност. Във вътрешен проект обаче ГЕРБ ще продължи да подкопава позициите на Радев, с цел да е комфортен за помирителя Борисов, счита Симеонов.

Александър Маринов пък счита, че Радев губи борбите, които са в полето на изпълнителната власт, само че вижда друга задача пред президента.

„ Преимущество, което Радев още не развива – да е президент със стратегическа визия за България. Ако той притегли тази социална сила, никакво държавно управление и парламентарно болшинство не могат да го спрат. Това би дало и отговор на въпроса какво би могло да притегли повече хора зад идеята на Радев, в случай че един ден той тръгне да се занимава с партийно строителство”, прецизира Маринов.

„ До момента такива стъпки няма, само че не значи, че няма и да има – целият въпрос е по какъв начин и за какво би могло да се случи. Радев е персона, която може да увлече след себе си. Тук е нужна огромна кауза”, сподели още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР