Петиция против спирането на пенсиите на хората с увреждания в

...
Петиция против спирането на пенсиите на хората с увреждания в
Коментари Харесай

Д-р Боряна Холевич: Отнемането на инвалидни пенсии е геноцид

Петиция срещу прекъсването на пенсиите на хората с увреждания в България потегли в обществените мрежи.

Сред основателите е доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София, предава "Марица ".

Само за няколко дни подписите си са дали 2000 души, а още толкоз са споделили текста.

За следващ път българско държавно управление желае да спре инвалидните пенсии на хората с увреждания, които към момента могат да работят и макар своите увреждания се пробват да дадат нещо потребно на обществото и заплащат своите налози.

Поредното опрощение е, че броят на инвалидите в България нараствал „ прекомерно бързо “ и това се отразявало зле на парите в Национален осигурителен институт.

Целта е някаква „ спестовност “ на средства в Национален осигурителен институт, без да се мисли въобще за съдбовния резултат от тази смяна за хиляди хора с увреждания в Българи.

Изобщо не се регистрира действителността в страната - унищожено опазване на здравето, липса на профилактика, възходяща безработица, всекидневен стрес и недохранване, вреден метод на живот.

Под прага на бедността са милиони българи.

При тази обстановка процентът на инвалидите в България е много по-нисък от този в редица страни, където сходни обществени и здравни проблеми изобщо липсват.

Последното предложение на ръководещите е, откакто минат през медицински комисии, болните с увреждания да се явяват на втора комисия към Национален осигурителен институт.

Вторите комисии ще работят въз основа на документите, издадени в границите на здравната експертиза, като по преценка ще могат да изискват повторение или осъществяване на спомагателни проучвания.

Именно тези комисии ще вземат решение кой да получава инвалидна пенсия и кой да бъде ориентиран да си търси подобаваща работа.

Разделянето на здравната експертиза от обществената и професионалната, както и смяната в терминологията е в центъра на по този начин наречената „ реформа”, като това се дефинира надали не като „ златен ключ”, който ще реши всички проблеми на хората с увреждания.

От думите на ръководещите излиза, че хората с увреждания, откакто преминат през бъдещите комисии, няма да имат нужда от инвалидна пенсия, тъй като страната ще се погрижи да си намерят работа и да се интегрират в обществото.

Разделянето на системата за оценка на уврежданията влиза в несъгласие с модела на Международната подредба на човешкото действие, уврежданията и здравето (ICF) на Световната здравна организация, призната през 2001 година от всички страни, членки на Организация на обединените нации, която дефинира увреждането като сложен феномен и съчетава медицинския и обществения метод в една идея и следва да се извърши по едно и също време от мултидисциплинарен експертен екип.

"Съгласна съм, че вместо да се отпускат минимални пенсии за хората с увреждания, те би трябвало да бъдат интегрирани в обществото. Интеграцията обаче значи обезпечаване на профилирано образование за придобиване на характерни умения, обезпечаване на налична среда и комфорт, и най-много обезпечаване на приспособени работни места, съобразени със характерните увреждания. Отнемането на инвалидните пенсии, преди да бъдат изпълнени тези условия, може да се назова единствено с една дума - геноцид! ", сподели Холевич.

Идеята за ограничение или лишаване на правото на пенсия в случаите, когато хората с увреждания получават приходи от трудова активност, е в несъгласие с съществени закони.

В Конституцията на Република България правото на пенсия при пораждане на избрани условия, планувани в Закона за пенсиите, е обезпечено като тип осигурително право, без упражняването му да е сложено според от упражняването на друго главно право, каквото е правото на труд.

Идеята да бъдат лишени лицата с инвалидни пенсии от правото да упражняват трудова активност опонира и на член 4, т. 4 от Конвенцията за правата на хората с увреждания, утвърдена със закон, признат от 41-вото Народно заседание на 26. 01. 2012 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР