Петиция против матурите след 7. и 12. клас създадоха български

...
Петиция против матурите след 7. и 12. клас създадоха български
Коментари Харесай

Учениците с петиция против матурите след 7 и 12 клас

Петиция срещу матурите след 7. и 12. клас сътвориха български възпитаници, към която се причисляват ученици на всички градове. Зрелостници от няколко софийски гимназии приготвят също и видео послание към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и омбудсмана на Република България Диана Ковачева с молбата националното външно оценяване след 7. клас и държавните зрелостни изпити след 12 клас да бъдат анулирани, заяви Marica.bg.
Желанието им се породи от изключителното състояние и сложното за мнозина онлайн образование от у дома. Втората причина, която се показва е, че до момента в който още върлува ковид събирането им на едно място е рисково за здравето както на тях, по този начин и на учителите и фамилиите им.
В петицията към този момент са се подписали близо 1300 жители от София, 700 от Пловдив, 400 от Варна, а събрани общо с всички останали градове, подписите надвишават 6000.
„ Как се допуска учениците да се съсредоточат върху изпитите си, до момента в който се чудят дали измежду присъстващите в стаята няма инфектирани? Как ще се усещат те, когато се прибират към у дома? Нима ще бъдат спокойни? Нима ще бъдат сигурни, че няма да навредят на околните си? И за какво би трябвало да поемат този риск? “, пишат учениците, като дават за образец Франция, където изпитите отпаднаха.
Учениците молят обществото да изкаже мнението си, което също ще бъде включено към видео обръщението.
Свързахме се и с Бойка Бресковска – учител по БЕЛ във Френска езикова гимназия в Пловдив. Като преподавател и родител на възпитаници разяснява, че въпросът е много комплициран и е мъчно да се мисли еднопосочно.
„ До началото на изключителното състояние, по-голямата част от материала в 12. клас е взет. Предполагам, че се отнася същото и за 7. клас. Освен това чухме за положителното желание от МОН, че не всичко от заложеното в стратегиите по БЕЛ за двете степени ще влиза в НВО и ДЗИ. Остава, мисля, да конкретизират.
Как ще бъде проведено провеждането на матурите? Ето това е въпрос, който тормози всички - и възпитаници, и родители, и учители, и шефове на учебни заведения. Защото тук става дума за сигурност, за гаранция, че здравето на всички забъркани няма да е подложено на риск. “, споделя преподавателят.
Въпреки недоволството министърът на образованието Красимир Вълчев заяви и окончателните дати, на които ще се състоят матурите – изпитите на седмокласниците ще се проведат на 13 и 15 юни, а на зрелостниците на 1 и 3 юни.
Мерките за сигурност, които ще се съблюдават по време на провеждането им са понижен брой квестори – единствено един ще следи работата на учениците. Самите те ще са по 10 в класна стая.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР