Петиция до президента на Украйна Володимир Зеленски, в която се

...
Петиция до президента на Украйна Володимир Зеленски, в която се
Коментари Харесай

Петиция до Зеленски - украинци искат доларът да стане национална валута

Петиция до президента на Украйна Володимир Зеленски, в която се упорства доларът да стане национална валута, се появи на уеб страницата на президента, съобщи ТАСС.

" Във връзка с неустойчивостта на националната валута на Украйна ви молив да извършите парична промяна, заменяйки гривнята с по-стабилния щатски $ ", се показва в текста. Наред с тава се желае да се преизчислят в долари цените, цените, заплатите, стипендиите, пенсиите, средствата по сметка на предприятията, институциите и организациите, а също и влоговете на жителите, осведоми Българска телеграфна агенция.

Украинската гривня от няколко години е измежду международните водачи по обезценяване. Според данни на Националната банка на Украйна при усреднен курс единствено в края на 2014 година девалвацията на гривнята е била 93 на 100. Това, съгласно специалисти, се дължи на политическата рецесия в страната. Преди рецесията в Украйна един щатски $ се разменяше за 8 гривни, а сега, съгласно данни на централната банка, курсът е 25,2 гривни за $.

Финансисти показват, че по-нататъшната орис на курса на гривнята директно зависи от политическата обстановка в страната. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР