Петимата, задържани за финансиране на тероризъм, остават в ареста И

...
Петимата, задържани за финансиране на тероризъм, остават в ареста И
Коментари Харесай

Петимата, задържани за финансиране на тероризъм, остават в ареста

Петимата, арестувани за финансиране на тероризъм, остават в ареста
И петимата, арестувани за финансиране на тероризъм, остават в ареста, реши Спецсъдът като взе за тях мярка за неотклонение „ Задържане под стража “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

БГНЕС напомня, че през вчерашния ден представителят на основния прокурор заяви, че шестима души са привлечени като обвинени след акцията за разтрошаване на група за интернационален тероризъм. Сред арестуваните има българка. Петимата са сирийци, които са обитавали легално в България. Единият от тях към момента не е арестуван и е разгласен за интернационално търсене. Обвиненията към всеки от незаконната група са две - първото е, че групата е правила небанкови парични интервенции по метода "хавала", при който парите се оставят при медиатор в една страна и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвиняване е за подготовка на терористични офанзиви в непознати страни.

"Те са упрекнати за две закононарушения срещу републиката. Едно от закононарушенията е за това, че са работили по друг метод в интервала от началото на 2016 година до 18.01.2018 тази година, с цел да осъществят не директно, а точно индиректно, финансиране на терористична организация, която работи на територията на други страни. Информацията, с която към този миг разполагаме, е, че вследствие на дейностите на тази група към този миг сме документирали над 25 000 000 евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила, леки, които са били превозени от България до сирийските територия.

Второто обвиняване, което е повдигнато е за това, че са взели участие и са членове на група, която си е сложила за цел осъществяване на дейности по глава 1 от Наказателния кодекс, а точно финансиране - директно или индиректно - на терористична организация. Шестото лице е привлечено като обвинен в негово неявяване, задочно. Той се търси и е мъж от сирийски генезис. Всички непознати жители обитават на законно съображение на територията на страната. Трима от тях са с статут на краткотрайно пребиваващи. Двама от тях са непрекъснато пребиваващи чужденци в България", съобщи в събота Арнаудова.

Общо 43-ма бяха задържани в петък по съмнение, че са част от незаконна скица за финансиране на тероризъм посредством системата за превод на пари, известна като "Хавала". Сред арестуваните има български и непознати жители, а за началник на групата е апетитен краткотрайно пребиваващ у нас сириец.

Очаквайте още детайлности. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР