Петимата най-богати хора в света са удвоили общото си богатството

...
Петимата най-богати хора в света са удвоили общото си богатството
Коментари Харесай

Светът е напът да има първия трилионер

Петимата най-богати хора в света са удвоили общото си благосъстоянието от 405 милиарда $ до 869 милиарда $ от 2020 година насам. Тяхното благосъстояние е растяло с 14 милиона $ на час. На този декор близо пет милиарда души са станали по-бедни. Това разкрива най-новият отчет на " Оксфам " (Oxfam) - неправителствената организация за битка с бедността, отдаден на възходящите неравенства в международен мащаб.
 
Ако актуалните трендове се запазят, то в границите на едно десетилетие светът ще бъде очевидец на първия си трилионер (притежаващ положение от или над 1000 милиарда долара), написа още в отчета. По отношение на бедността обаче - тя няма да бъде изкоренена още 229 години.
 
Докато милиардери от целия свят разискват геополитически и стопански провокации на почналия през вчерашния ден в Давос Световен стопански конгрес, отчетът на " Оксфам " се стопира на огромните неравенства сред най-богатите и най-бедните пластове от популацията.
 
Седем от десетте най-големи корпорации в света имат милиардер като изпълнителен шеф или главен акционер. Тези корпорации имат обща оценка от 10,2 трилиона $ – сума, която надскача общия БВП в границите на година на всички страни от Африка и Латинска Америка, написа още в отчета.
 
" Свидетели сме на началото на едно десетилетие на разделяне, защото милиарди хора поемат икономическите удари от пандемията, инфлацията и войната, до момента в който благосъстоянието на милиардерите процъфтява. Корпорациите доставят повече доходи за тях за сметка на всички останали ", съобщи Амитаб Бехар, краткотрайно заемащ поста на изпълнителен шеф на " Оксфам ".
 
Силният скок на изключителното благосъстояние през последните три години се затвърди, до момента в който световната беднотия остава затънала на равнищата си отпреди пандемията. Милиардерите в този момент са с 3,3 трилиона $ по-богати спрямо 2020 година Богатството им е повишено три пъти по-бързо от темпа на инфлация, регистрира " Оксфам ".
 
Според организацията " макар че съставляват едвам 21 % от международното население, богатите страни от Глобалния север имат 69 % от международното благосъстояние и са дом на 74 % от милиардерите по света.
 
 istock istock
Притежаването на акции облагодетелства най-вече най-богатите. Най-богатият 1 % от хората има 43 % от всички световни финансови активи. Те държат 48 % от финансовото благосъстояние в Близкия изток, 50 % в Азия и 47 % в Европа.
 
Големите корпорации са се насочили към рекордни облаги през 2023 година Най-големите 148 корпорации в света дружно са имали 1,8 трилиона $ общи чисти облаги през първите пет месеца на 2023 година, което е представлявало скок с 52 % по отношение на междинните им чисти облаги през интервала 2018 - 2021 година
 
Докладът открива още и че за всеки 100 облага, осъществена от огромните корпорации сред юли 2022 година и юни 2023 година, 82 $ са били изплатени на огромните акционери.

Как e забогатяло новото потомство от милиардери

" Монополите вредят на нововъведенията и смазват служащите и по-малките предприятия ", споделя още Бехар.
 
Френската корпорация за първокласни артикули " Луи Вюитон Моет Хенеси " - Ел Ве Ем Аш (LVMH), ръководена от Бернар Арно - вторият най-богат човек в света, беше санкционирана от антитръстовия орган на Франция. Правителството на Съединени американски щати пък съди " Амазон " (Amazon), компанията на американския милиардер Джеф Безос, за това, че употребява своята " монополна власт ", с цел да задуши конкуренцията. Състоянието на Безос от 167,4 милиарда $ се е нараснало с 32,7 милиарда $ от началото на десетилетието.
 
Докладът на " Оксфам " също демонстрира по какъв начин " войната против данъчното облагане " на корпорациите е довела до спад на ефикасната ставка на корпоративния налог с почти една трета през последните десетилетия. Корпорациите безмилостно са приватизирали обществения бранш.
 
 istock istock
" Публичната власт може да овладее избягалата корпоративна власт и неравенството – оформяйки пазара да бъде по-справедлив и свободен от контрола на милиардерите. Правителствата би трябвало да се намесят, с цел да разбият монополите, да дадат права на служащите, да обложат с налози тези солидни корпоративни облаги и най-важното - да влагат в една нова епоха на публични артикули и услуги ", декларира Бехар.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаКакво благосъстояние натрупаха българитеБогатите стават все по-богати
Източник: Българска телеграфна агенция
благосъстояние милионери Оксфам .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР