Петимата български граждани, задържани в Обединеното кралство, ще бъдат изправени

...
Петимата български граждани, задържани в Обединеното кралство, ще бъдат изправени
Коментари Харесай

Петимата българи, задържани за шпионаж, в ареста до март 2024 г.

Петимата български жители, арестувани в Обединеното кралство, ще бъдат изправени пред четиримесечен развой през идната година по обвинявания, че са шпионирали в интерес на Русия, постанови арбитър, съобщи БГНЕС.

За Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова се твърди, че са били част от " мрежа ", провеждаща наблюдаване в интерес на Русия " дружно с друго лице, известно като Ян Марсалек, и други незнайни лица ".



Марсалек е австрийският някогашен основен действен шеф на компанията за разплащания Wirecard, който стана издирваем в Германия поради обвинявания в машинация. Той не е упрекнат по английското дело.

Русев, на 45 година, Джамбазов, на 42 година, Иванова, на 32 година, Стоянов, на 31 година, и Габерова, на 29 година, се явиха в съда " Олд Бейли " в централен Лондон посредством видеовръзка.

Съдия Джереми Бейкър остави и петимата в ареста до март и дефинира дата на правосъдния развой за 28 октомври идната година, Очаква се той да продължи четири месеца.



Всеки от обвинените е упрекнат в " скрит план за събиране на информация, предопределена да бъде директно или непряко потребна на врага за да навреди на сигурността и ползите на страната ".

По-рано съдът беше осведомен, че петимата са били задържани от полицията за битка с тероризма през февруари по силата на Закона за служебната загадка.

Голяма част от хипотетичното наблюдаване се е правило в чужбина, само че е било координирано в Обединеното кралство.

Твърди се, че хипотетичните закононарушения са осъществени сред 30 август 2020 година и 8 февруари предходната година.

Русев, Джамбазов и Иванова са упрекнати и в " владеене на подправени документи за идентичност с непозволени планове ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР