Петимата българи, обвинени във Великобритания, че са част от руска

...
Петимата българи, обвинени във Великобритания, че са част от руска
Коментари Харесай

Обвинените в шпионаж във Велокбиратия петима българи пледираха невинни

Петимата българи, упрекнати във Англия, че са част от съветска шпионска мрежа, настояща в страната под управлението на укриващия се изпълнителен шеф на компанията Wirecard Ян Марсалек, пледираха почтени пред Централния углавен съд (Old Bailey) в Лондон по обвиняване в скрит план за шпионаж.
Прочетете още
Петимата българи Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са упрекнати в интрига за събиране и предаване на информация, " накърняваща сигурността и ползите на страната " сред август 2020 година и февруари 2023 година, която " може да е от изгода за вражеска страна ", съобщи БНР.

По време на днешното чуване пред арбитър Джеръми Бейкър в Old Bailey българските жители отхвърлиха да са шпионирали в интерес на Русия. Русев, Иванова и Джамбазов отхвърлиха и друго, повдигнато против тях обвиняване, по Закона за документите за идентичност, за владеене на 18 подправени документи, измежду които български, английски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, както и испанска персонална карта и чешка шофьорска брошура.

Петимата обвинени участваха в чуването посредством видеовръзка.

Шестият български жител Тихомир Иванчев, задържан преди месец, за който се счита, че е член на групата, беше публично причислен към делото, само че не пледира през днешния ден, въпреки и да беше в съда.

Съдията Джеръми Бейкър насрочи последващо двудневно подготвително съвещание за 16 и 17 май. Делото по принцип е планувано за 28 октомври.

Смятаният за началник и координатор от чужбина на групата Ян Марсалек не е обвинен по делото във Англия, само че е посочен като съизвършител в обвинителния акт. Той е търсен от немската полиция за финансови злоупотреби, местонахождението му не е известно, само че се допуска, че се укрива в Русия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР