Петима заместник-главни редактори на водещия руски икономически всекидневник Ведомости подадоха

...
Петима заместник-главни редактори на водещия руски икономически всекидневник Ведомости подадоха
Коментари Харесай

Руски журналисти бягат, мачка ги цензура

Петима заместник-главни редактори на водещия съветски стопански ежедневник " Ведомости " подадоха оставка през днешния ден след месеци на дискусия с новия основен редактор, упрекнат в цензура, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Единият от тях е Борис Сафронов, който е във вестника от 1999 година, а другите са с 15-годишен стаж в изданието. Общата оставка е в символ на митинг против назначението на Андрей Шмаров за основен редактор на " Ведомости ", се показва в онлайн публикация на вестника през днешния ден.

Икономическият ежедневник беше платен в края на предишния месец от Иван Йериомин - шеф на незнайна медийна организация на име " Федералпрес ".

Оттогава публицистите разкритикуваха зачестилите случаи на цензура по най-разнородни тематики, било то за оставането на власт на президента Владимир Путин след приключване на мандата му, било то за намаляването на известността на президента съгласно допитване на центъра " Левада ", било то за публикации, касаещи петролния колос " Роснефт ".

Подалите оставка заместник-главни редактори настояват, че продажбата на " Ведомости " де факто е била вдишване на надзор върху изданието от " Роснефт " и авторитетния началник на компанията Игор Сечин, който е доста непосредствен до Путин.

През последните месеци десетина от общо над 90 публицисти от вестника, измежду които трима шефове на отдели, напуснаха изданието поради нежеланието си да работят с новия основен редактор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР