Петима участници в антиправителствения протест, които живеят в палатките на

...
Петима участници в антиправителствения протест, които живеят в палатките на
Коментари Харесай

Протестите: Ден 26 – Гладни стачки и ултиматум до Бойко Борисов

Петима участници в антиправителствения митинг, които живеят в палатките на пл. „ Независимост “ оповестиха гладна стачка. Един от тях четвърти ден не яде и даже не пие вода.
Пред БГНЕС 58 годишният Владимир Генов описа, че е протестирал пред Министерския съвет 7 дни през август и 29 дни през ноември 2019, само че и двата пъти е бил измамен. Затова този път няма да отстъпи и ще извоюва оставката на държавното управление даже и с цената на живота си.
„ Смятам, че това е един финален метод нещо да се промени. Мое решение е да не се храня и пия вода, само че предлагам никой различен да не го прави. Това не е елементарно. Усещам към този момент проблеми. Смятам, че съм мощен българин и ще продължа напред, само че няма да е елементарно. Ще продължа до цялостната оставка на тези горе. Компромис няма да има, няма да има прекъсване. При проблеми от моя страна няма да изявя предпочитание да бъде подхваната избавителна мярка по отношение на мен. Няма да мръдна “, съобщи Генов и акцентира, че за този му митинг е уведомил хора от високите етажи на властта и те няма да могат да се оправдаят, в случай че нещо се случи с него.
Попитан дали ръководещите заслужават човешки жертви, той е безапелационен, че те не заслужават освен саможертвата му, само че и уважението на своя народ и гласоподаватели.
„ Крайно време е да осъзнаят, че мястото, което са заемали години наред, към този момент не е там. Не чакам да се разчувстван от саможертвата ми “, добави мъжът и призна, че към момента не е уведомил околните си за своето желание.
От през вчерашния ден гладува и 22 годишната Георгия Иванова, която също се е пренесла да живее на палатка сред президентството и Министерски съвет.
„ С мотивация изкарвам. Пия единствено вода. Присъствам на митингите към този момент 25 дни и се обезверявам от ден на ден. Трябват фрапантни ограничения. Вдъхнови ме индивидът, който кара към този момент четири дни без храна и течности. Няма какво по-драстично да направя. Няма да хапвам до момента в който не реализираме, това което желаеме “, съобщи тя.
В 26-ия следващ ден на антиправителствени митинги в София три основни точки в столицата остават блокирани от палаткови лагери. Те са ситуирани на кръстовището на Орлов мост, пред СУ „ Св. Климент Охридски “ и до президентството.
Пред Ректората на СУ ситуацията е спокойна, съобщи БНР.
Там продължава да стои белия микробус на майките от гражданската самодейност „ Системата ни убива “.
През блокадата се пропущат коли за спешна помощ.
Някои от жителите недоволстват обаче и показват, че „ митингът е непотребен “. 
По-рано протестиращите на Орлов мост по самодейност на БОЕЦ, дружно с групата " Граждански площад "  и съдружие " Зелен Младост ", с помощта на Пламен Даракчиев излязоха с общ Граждански ултиматум до Бойко Борисов. " Оставаме тук, на Орлов мост и чакаме Вашата оставка господин Борисов! Или пък Вас самия отпред на жандармерията ", се споделя в ултиматума.
В 18.00 ч. така наречен " Отровно трио " даде спонтанен брифинг, на който разгласи, че довечера ще бъде блокирано пространството пред общината във Варна.
„ Започвайки митинга, ние започнахме две неща – първо, показахме на жителите, че те могат и би трябвало да бъдат жители, второ – опитахме се да им покажем по какъв начин да бъдат жители. Ескалации ще има всеки ден, само че ние ще разгласяваме ден за ден, доколкото не желаеме властта да успее да се опълчи, както стана в Стара Загора “, юрист Николай Хаджигенов.
От Триото се оплакаха, че редовно се подслушват техните диалози, а хората, които приказват с тях след това биват заплашвани.
На собствен ред Арман Бабикян съобщи, че депутатите очевидно са предпочели плажните хавлии пред пленарната зала във връзка изказванията на Триото, че, вдигайки запорите върху сметките на „ Виваком “ в КТБ страната е ощетена с 350 млн. лева, до момента в който „ депутатите би трябвало да свикат изключително съвещание за разискване на този въпрос “.
Бабикян уточни още, че и президентът има право да изиска изключително пленарно съвещание, само че „ към този момент и той мълчи “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР