Петима са загиналите, а 10 ранените при инцидентите, станали на

...
Петима са загиналите, а 10 ранените при инцидентите, станали на
Коментари Харесай

Жители от три села настояват жп прелеза в село Лесичери да има бариери

Петима са починалите, а 10 ранените при случаите, станали на железопътни прелези през предходната година. Четири от жертвите са на прелези, обозначени единствено със светлинна и звукова сигнализация. На уреди единствено с автоматизирана сигнализация са потърпевши и двама от ранените. Данните са от Националната компания „ Железопътна инфраструктура “. В началото на годината на жп прелеза в павликенското село Лесичери стана случай със смъртен случай. По този мотив жителите от три села изпратиха до железопътната компания подписка, с която упорстват прелезът да бъде предпазен с бариери.
На железопътния прелез в покрайнините на селището на 6 януари трен опустоши преминаващия от там лек автомобил, а на място почина 39-годишен мъж. Прелезът е бил с работеща светлинна и звукова сигнализация, само че без защитни бариери. Все още няма полицейско умозаключение за случая на 6 януари тази година. 

Един месец след случая никой не взема ограничения. Ако имаше преграда, брат ми щеше да е жив, сподели почернената Галя Георгиева от Павликени. 

Над 500 поданици на павликенските села Лесичери, Дъскот и Стамболово събраха подписка, с която упорстват Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ да възвърне бариерата на жп прелеза, взел човешка жертва на Йордановден. Положението с слагането и махането на бариерата е въртене в обаян кръг, споделя кметът на Лесичери Димитър Митрев .

Бариерата беше отстранена при започване на 2015 година. Като преди този момент имаше един къс интервал без преграда, само че след намесата на регионалния шеф беше сложена и по-късно неизвестно за какво отново беше отстранена. Наличието на една преграда е спомагателен сигнал за по-невнимателните водачи. Светлинната сигнализация не е доста добра, не е доста забележима, а звуковият сигнал не постоянно се чува от всички водачи.

Кметът на Лесичери Димитър Митрев твърди, че най-малко 20 пъти е звънял на незабавния телефон 112 поради проблем със сигнализацията на прелеза.

Трагедиите на железопътните прелези се усилват сочат данните, предоставени от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. През предходната година при 23 катастрофи са починали петима, а ранените са 10. В съпоставяне с миналата година случаите се усилват с 6, смъртните случаи са с един повече, а броят на ранените пораства с четирима. Анализът на държавното сдружение, стопанисващо стоманените пътища, демонстрира, че не видът на прелеза е водещ при тежките произшествия, а субективният фактор. „ 100 % безвреден прелез няма “, показват в отговора си от национална компания „ Железопътна инфраструктура “. От сдружението изясняват, че бариерите на жп прелеза в павликенското село Лесичери са отстранени през май 2015 година, когато е закрит експлоатационният пункт в селото. Прелезът е пресъоръжен единствено със светлинна и звукова сигнализация. Това е станало след подписан протокол от Националната компания, Община Павликени и Пътна полиция, показват от „ Железопътна инфраструктура “.

След подписката, подадена в компанията от жителите на три павликенски села, е назначена междуведомствена комисия, която на 7 февруари направи оглед и ще прегледа настояването на хората за слагане на преграда на прелеза в Лесичери, разясниха от „ Железопътна инфраструктура “.

От компанията са безапелационни, че звуковата и светлинната сигнализация са изцяло задоволителни, с цел да подсигуряват сигурността при прекосяване на жп прелези. Като сериозен проблем от държавното сдружение показват вандализма.
Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР