Петима русенски учители бяха удостоени с почетното отличие на Министерството

...
Петима русенски учители бяха удостоени с почетното отличие на Министерството
Коментари Харесай

ПЕТИМА УЧИТЕЛИ ОТ РУСЕ С НАГРАДА „НЕОФИТ РИЛСКИ“ 

Петима русенски учители бяха удостоени с почетното отличие на Министерството на образованието и науката „ Неофит Рилски “. Наградите бяха връчени от регионалния шеф Анатоли Станев, неговия заместител Людмил Христов и началника на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева. Най-високото отличие в областта на просветителната система бе присъдено на петима модерни будители. Това са Елеонора Миланова, която е старши преподавател в ОУ „ Васил Априлов “, заместник-директорът на СУ „ Васил Левски “ Тодор Йорданов, шефът на детска градина „ Иглика “ Румянка Вайбл, шефът на ОУ „ Отец Паисий “ в Тетово Свилен Попов, както и шефът на МГ „ Баба Тонка “ Галина Бобева.

Елеонора Миланова е в областта на образованието от 1991 година, като през цялото време работи в Основно учебно заведение „ Васил Априлов “. Тя се занимава извънредно интензивно с учениците си по планове, свързани с гражданското обучение, съхраняването и предаването на българската памет, смисъла на фамилията и религията. Далеч не по-малко старания оказва помощ и екологичното обучение и образование на децата. Нейните ученици вземат участие в разнообразни регионални и национални надпревари в упоменатите сфери, като постоянно завоюват призови места. Тя е измежду хората в учебното заведение, с помощта на които прекосяването към онлайн образование по време на Ковид-пандемията се е случило извънредно бързо. „ Ролята на българския преподавател е да основава можещи, знаещи и мислещи персони, които да работят за просперитета на България “, споделя тя, като е изпълнена с религия и обич в бъдещето потомство.

Тодор Йорданов може да бъде избран като млад иноватор и будител, който съумява да „ омагьоса “ своите възпитаници и явно съумява. Година преди да започва Националната стратегия за създаване на учебна STEM-среда, в неговите класове младежите имат неповторимия късмет да програмират дронове, да основават „ мъдро осветяване “ и да ползват наученото по разнообразни дисциплини. Тодор Йорданов е и докторант в Русенския университет точно в тази сфера. Неговите възпитаници вземат участие в редица олимпиади и състезания и безусловно мигновенно се оправят с конкуренцията. За Тодор Йорданов извънредно значим е екипът, с който има опцията да работи и е щастлив, че всекидневно съумява да види искрата в очите на децата, когато видят по какъв начин се ползват новите технологии в другите сфери на живота.

Румянка Вайбл е от тези хора, които съумяват да те сграбчен още при първа среща. Тя има професионален опит от над 40 години, като от 1997 година е шеф на детска градина „ Иглика “. Работи по редица интернационалните планове за образован напредък, повишение квалификацията на педагогическите експерти и мултимедийното обучение. Екипът, който води, е отличен през 2020 година с премия „ Русе “. Резултатите от активността си показва на редица интернационалните конгреси. Тя също благодари за взаимната работа през годините с екипа на детската градина и изрече благодарност на Райна Великова, която е ръководител на Сдружението на шефовете в системата на националната култура.

Свилен Попов е също от хората, които дават цялото си сърце за своите възпитаници. Благодарение на персоналните му старания на учебното заведение са възобновени близо 1300 декара земя. С паричните средства е осъществено изцяло възобновяване на класните стаи, закупено е съвременно компютърно съоръжение. Той има и водеща роля за ефикасното използване на целодневната организация на образователния ден, като задачата е реализиране на по-ефективно личностно развиване. Съществен е и приносът в реализирането на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на възпитаници в наложителна учебна възраст. За него оценката съставлява висока премия и е с помощта на общата работа с възпитаници, учители, РУО и синдикати.

Галина Бобева е шеф на МГ „ Баба Тонка “ от началото на 2019 година, само че повече от 25 години работи в учебното заведение. За миналите три години ръководените от нея екипи са съумели да обновят материално-техническата база съвсем изцяло. Под нейно управление и с дейното ѝ присъединяване бе извоюван план и построен съвременен STEM-център. Тя самата е член на голям брой експертни препоръки по обучение, а от 2021-а е и лекар по математическо моделиране и приложение на математиката към Българска академия на науките. Учениците на Математическата гимназия не престават да заемат призови места на олимпиади по математика, физика, осведомителни технологии, британски език и други дисциплини. Имат едни от най-високите оценки на матури и външни оценения. Галина Бонева също отделя голямо значение на поддръжката от сътрудниците си и учениците. Наградата ѝ е връчена за триумфите и като преподавател. Тя се надява на още по-големи бъдещи триумфи.

Церемонията бе проведена от Областна администрация – Русе и Регионалното ръководство на образованието. Присъстващите имаха опция да се насладят и на къса културна стратегия, която включваше Етюд Op.10, №5 на Шопен и „ Севдана “ на Георги Златев-Черкин. И двете творби бяха изпълнени от Вероника Илиева и Мариан Петков, които са възпитаници в Националното учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “.

„ Благодаря за опцията да се докосна до това, което е резултат от вашите дейности. Най-голямата наслада, най-голямата премия за вас е любовта на децата “, сподели регионалният шеф Анатоли Станев в обръщението си към наградените и изрази удовлетвореността си от това, че учителите не престават да възпитават почтени жители на България и Европейския съюз. Той регистрира и ползотворното съдействие с РУО и Община Русе.

За началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева днешните награди са самопризнание за труда на работещите в областта на русенското обучение и за всичко, което те посигнали с учениците си. „ Вашата специалност не е просто специалност, а задача на будители, учители, хора, които възпитават духовността в модерни ни деца “, сподели тя и благодари за търпението, творчеството и усмивките на учителите, без значение от компликации, които всекидневно изпитват. Тя им пожела още да продължат да построяват от всеки свои възпитаник с изключение на добър предстоящ експерт и добър човек.

Приветствия бяха отправени още от кметът Пенчо Милков и ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Сред гостите бяха още заместник-кметът по филантропични действия на Община Русе Енчо Енчев и представители на синдикатите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР