Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна

...
Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Работна група ще предлага нов модел на организация на неотложната помощ

Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна каса и петима на Българския лекарски съюз, включително трима от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, вземат участие в образувана със заповед на министър Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето ва третия кабинет на Бойко... към профила работна група, която има за задача да предложи нов модел на организация на неотложната помощ в границите на първичната извънболнична здравна помощ (ПИМП), оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Експертите ще прегледат опциите за осъществяване на промени в настоящата нормативна уредба, а като краен резултат от работата им се изисква предлагането на нов нормативен акт, който да бъде показан на здравния министър. Представителите на здравното министерство към този момент са подготвени с съответни разбори.

Целта е да бъде решен въпросът с обезпечаването на достъп до здравна помощ отвън оповестения работен график на общопрактикуващите лекари. Преразглеждането на 24-часовата осигуреност на здравна помощ е част от напъните на Министерство на здравеопазването за гарантиране на достъп до неотложна здравна помощ за всички здравноосигурени лица.

Припомняме, че сега общопрактикуващите лекари са задължени да бъдат на непрекъснато разположение. Съгласно Наредбата за пакета от здравни действия, обезпечени от бюджета на НЗОК това може да стане по няколко метода: посредством дежурен кабинет на групова процедура, в която общопрактикуващ доктор е съучредител, посредством подписан контракт с друго лечебно заведение/кабинет за ПИМП, посредством контракт с лечебно заведение с оголен филиал на незабавна помощ и други

На друга работна група министър Ананиев е упълномощил да извърши обзор на настоящата нормативна база в системите на опазването на здравето и здравното обезпечаване и обвързваните с нея доклади и данни, които се подават към институциите. В началото на месец юни работната група би трябвало да излезе с съответни оферти за понижаване на административната тежест.

Целта е да се понижи бюрократичната работа на работещите в системата на опазването на здравето, администрациите да набират нужната им информация по вътрешноведомствен път, както и да се обезпечи по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на жителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР