Петима души загинаха при стачка на таксита в Кейптаун

...
Петима души загинаха при бурни протести, свързани със стачка на
Коментари Харесай

Петима души загинаха при бурни протести, свързани със стачка на таксита в Кейптаун, Южна Африка, съобщи полицията.

Жертвите включват 40-годишен британски гражданин и полицай.

Седмицата- дълга стачка беше свикана от Южноафриканския национален таксиметров съвет в отговор на това, което шофьорите казаха за "жестока тактика" от страна на правоприлагащите органи.

Таксиметровите шофьори и собственици казаха, че превозните им средства са били набелязани и конфискувани за дребни нарушения.

Нарушенията включват непоставяне на предпазен колан и незаконно шофиране в аварийната лента, казаха шофьори. Те твърдяха, че други, които правят същото, се сблъскват само с глоби.

Таксиметровите оператори на микробуси в Кейптаун също изразиха недоволство, че правителството конфискува таксита, за които те твърдяха, че не са изправни.

Във вторник министърът на транспорта на Южна Африка Синдисиве Чикунга нареди незабавното освобождаване на таксиметровите микробуси, задържани от град Кейптаун.

Г-жа Chikunga каза, че законодателството, използвано от града, е било „изпълнено и прилагано погрешно“ и добави, че „то не съществува“ според действащите закони.

Министерството на полицията на Южна Африка каза, че 120 души са били арестувани от началото на стачките на 3 август и са били наясно с инциденти на грабежи, хвърляне на камъни и палежи.

Във вторник жителите на град Масифумелеле издигнаха барикади, не позволявайки на други жители да напуснат. Много от тези барикади бяха опожарени.

Говорейки с пресата във вторник, министърът на полицията Беки Челе призова за сътрудничество между правителството на Кейптаун и таксиметровите оператори. Той каза, че сред засегнатите от стачката са деца, които вече не могат да ходят на училище.

"Хората трябва да преглътнат гордостта си, да се съберат и да разрешат този проблем", каза той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР