Петима бяха убити, а други 10 ранени по-рано днес по

...
Петима бяха убити, а други 10 ранени по-рано днес по
Коментари Харесай

Латинска Америка се разлюля от протести

Петима бяха убити, а други 10 ранени по-рано през днешния ден по време на митинги в разнообразни елементи на Боливия . Сблъсъци са между  полицията и последователи някогашния президент Ево Моралес, оповестиха международните осведомителни организации. Армията в Боливия поддържа и. д. президента Жанин Анес, а Моралес изиска политическо леговище и отпътува за Мексико, само че съобщи че е подготвен да се върне, в случай че Народното събрание реши.

С днешните кървави събития 14 стават починалите, а други 400 други са ранените при разтърсванията в Боливия, почнали след президентските избори предишния месец, в които Моралес разгласи победа за четвърти път. Тогава стачкуващите излязоха на улицата, потвърждавайки, че резултатите са фалшифицирани.

Вторият заместник-председател на Сената на Боливия, представителя на опозицията Жанин Анес сега оглавява стратата, защото Народното събрание не събра кворум, с цел да избере правоприемник на подалия оставка държавен глава.

В последните дни обаче благосклонностите към Моралес се връщат и хората пълнят улиците в негова поддръжка с аргумента, че по време на ръководството му са живели добре.

Докато митингите набират скорост в Боливия, демонстрациите се завръщат и във Венецуела , където на власт е самопровъзгласилия се за президент Хуан Гуайдо.

Предишният президент Николас Мадуро бе в приятгелски връзки с Ево Моралес, и в този момент вълната от Боливия сгитна до Каракас. Там за първи път от месеци последователи на Гуайдо, стачкуваха в Каракас малко откакто

Гуайдо към този момент призна за държавен глава на Боливия Жанин Анес и разгласи, че това е вяра за страната му.

" Искаме независимост, Боливия го направи, в този момент е ред на Венецуела ", са скандирали  протестиращите.  По-малки демонстрации бяха извършени в няколко щата на страната.

Гуайдо загуби скорост, откакто при започване на годината притегли стотици хиляди тълпи в своя поддръжка, само че в този момент  вече доста почитатели се съмняват, че той може да отстрани Мадуро.

Затова и през днешния ден още веднъж последователи на Мадуро се събраха в центъра на Каракас да стачкуват в негова поддръжка.

Пореден ден митинги заляха и Чили, откакто в четвъртък властта и опозицията не съумяха да се споразуменият за новата конституцзия. В Сантяго митингите са мирни, само че полицията употребява водни оръдия против стачкуващите в други градове, където хората мятат камъни и ръчки против униформените. Досега в антиправителствените демионстрации са убити повече от 20 души, а са 2000 ранени, съобщи ДПА.

Независимо, че президентът Себастиан Пинера анулира нарастването на билетите за метрото, което провокира протестната вълна, подвигна налозите за богатите и разгласи нарастване на минималната работна заплата и пенсиите, митингите не стопират.

Протестите в Боливия и Чили обаче много се разграничават по генезис и фокус, въпреки да се организират в общ районен подтекст.

Социалните безредици в Чили, както и по-рано в Еквадор, където поради МВФ президентът Ленин Морено си разреши да отстрани дотациите за гориво, са ясни признаци на напредък на неодобрение от политиките, провеждани от „ новите десни “ на Латинска Америка. Затова и в основата им са обществени претенции.  

Събитията в Боливия внезапно контрастират с тази наклонност и по-скоро са израз на умората на заможната междинна класа от всевластието на Ево Моралес, който управляваше 13 години и 9 месеца – по-дълго от всеки различен държавен началник в Латинска Америка. Благодарение на взрива на първични материали, износа на газ и минерали стопанската система на Боливия растеше с близо 5 % годишно, бедността понижа от 63 на 35 на 100, само че незачитането на референдума и неизпълненото заричане, че след последния си мандат ще се отдръпна, доведоха до недоволството, което ескалира през днешния ден.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР