Петима български учени са част от експеримента MAGIC, който успя

...
Петима български учени са част от експеримента MAGIC, който успя
Коментари Харесай

Петима български учени разкриват Мистерията на вселената

Петима български учени са част от опита MAGIC, който съумя да напредне в разкриването на така наречен “мистерия на Вселената” или гама експлоадиранията. Гама експлоадиранията GRB (gamma ray bursts) са къси и извънредно мощни галактически детонации, които ненадейно се появяват на небето, като резултат от колапса на солидни звезди или от сливането на неутронни звезди в далечни галактики, написа в. Монитор.

Българските учени са от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика на Българска академия на науките - проф. Петър Темников, доцент Галина Манева, гл. ас. Мартин Макариев и физиците Милен Минев и Васил Вергилов, които са част от мега опита MAGIC.



На 14 януари 2019 година GRB беше открит без значение от два галактически спътника: орбиталната обсерватория СУИФТ и галактическият гама-телескоп Ферми. Събитието беше наречено GRB 190114C и в границите на 22 секунди координатите му в небето бяха публикувани като електронна тревога до астрономите по целия свят, в това число колаборацията MAGIC, която поддържа два Черенковски телескопа с диаметър 17 м, ситуирани на о. Ла Палма, Испания. GRB се появяват на непредвидими места в небето и по-късно радиацията им бързо понижава, наблюдението им от наземни телескопи като MAGIC изисква особено създадена тактика за следене.



Автоматизирана система обработва в действително време сигналите от сателитните телескопи за записана гама-експлозия и насочва незбавно телескопите MAGIC към позицията на детектирания GRB. Телескопите са проектирани да бъдат доста леки и способни за бързо пренасочване: макар тежестта от 64 тона на всеки от тях, те могат единствено за 25 секунди да доближат и да следят всяка позиция на небето. Тази специфичност на установката разреши на MAGIC да стартира наблюдението на GRB 190114C единствено 50 секунди след неговото начало.

Анализът на получените данни за първите десетки секунди разкрива в послесветенето излъчени фотони с тераелектронволтови (TeV) сили, т.е. трилион пъти по-енергични от забележимата светлина.

Излъчването на ТеВ фотони от GRB 190114C е 100 пъти по-интензивно от най-яркия в тази област непрекъснат източник, Ракообразната мъгливост. Така GRB 190114C е най-яркият прочут до момента източник на ТеВ фотони. Това провокира организирането на следваща обширна многовълнова акция за наблюдаване на GRB 190114С от над двадесет обсерватории и телескопи, осигуряващи цялостно наблюдателна картина на това гама-избухване, от радио-вълни до ТеВ сили. Така оптичните наблюдения разрешиха измерването на дистанцията до GRB 190114C. Установено бе, че това е гама детонация в вселена, от която са били нужни 4,5 милиарда години, с цел да доближи светлината до Земята.

GRB
Гама-избухванията стартират с бързо лъчение - доста ярка, първична емисия на радиация, най-вече в рентгенови и мегаелектронволтови гама лъчи (милион пъти по-енергични от забележимата светлина). Смята се, че излъчването поражда от някаква област в струите, само че главният физически механизъм към момента не е явен. Бързата емисия е последвана от послесветене, по-малко ярка емисия, която избледнява зa нескончаем интервал от време.

Послесветене
Оптичното послесветене може да се употребява за премерване на дистанциите до събитието. Този способ показва, че GRB нормално се срещат в галактики, отдалечени от Млечния път.

Проектът MAGIC
В плана MAGIC (Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov), който употребява система от два 17 метрови телескопи, ситуирани на 2200 метра надморска височина в Observatorio El Roque de los Muchachos (ORM), вземат участие 280 души от 12 страни, в това число учени, инженери, техници и различен спомагателен личен състав.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР