Петима българи са обвинени във Великобритания в шпионаж в полза

...
Петима българи са обвинени във Великобритания в шпионаж в полза
Коментари Харесай

Кралската прокуратура повдига обвинение в шпионаж на петима българи на Острова

Петима българи са упрекнати във Англия в шпионаж в интерес на Русия, оповестяват Франс прес и ДПА, представени от.

Тримата мъже и две дами, на възраст от 29 до 45 години, са упрекнати, че сред август 2020 година и февруари тази година са заговорничили за " събиране на информация, предопределена да бъде директно или непряко потребна за зложелател, за, която вреди на сигурността и ползите на страната ", съгласно английската кралска прокуратура.

Орлин Русев на 45 година, Бисер Джамбазов на 41 година, Катрин Иванова на 31 година, Иван Стоянов на 31 година и Ваня Габерова на 29 година, всички те български жители, живеещи в Лондон и Норфолк, ще се изправят пред съда в Уестминстър във вторник, 26-и септември.

Всички те са упрекнати в скрит план за събиране на информация в интервала 30 август 2020 – 8 февруари 2023 година, която може да е от изгода за вражеска страна. Това става след следствие на лондонската полиция. Твърди се, че обвинените са работили като оперативна шпионска клетка на съветските служби за сигурност, наблюдавайки съответни цели.

За 45-годишният Русев се твърди, че е направлявал интервенциите от Обединеното кралство и е бил връзката с получаващите информацията. При претършуване на жилища, населявани от Русев, Джамбазов и Иванова, полицията откри подправени паспорти и публични документи за идентичност от Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Твърди се, че Русев персонално е фалшифицирал документи.

Според документи от България Джамбазов и Иванова са работили и за изборни комисии в Лондон при гласувания в български избори в чужбина. Двамата са имали платформа за услуги за българи, улесняващи живота им в Обединеното кралство, в това число запознаване с " културата и нормите на английското общество ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР