Пети февруари не се откроява по някакъв специален начин в

...
Пети февруари не се откроява по някакъв специален начин в
Коментари Харесай

Петролът се готви да разочарова Запада

Пети февруари не се откроява по някакъв специфичен метод в календара, само че за международния енергиен пазар този ден се трансформира в следващия противен крайъгълен камък в историята. На този ден стартира да работи шестият пакет от наказания на Европейски Съюз против съветската петролна промишленост. След съвсем година вътрешни разправии, подмолно лутане и борба със здравия разсъдък Европа вкара цялостна възбрана за импорт освен на съветски нефт, само че и на артикули от неговата преправка. Гражданите на недружелюбните страни обаче нямаха време да дочетат тази вест, защото насладата беше сменена от нормалното отчаяние.

По същото време в Саудитска Арабия се организира среща на представители на страните производителки на нефт. Зад кулисите представители на „ Голдман Сакс “, една от най-големите капиталови банки в света, водеха дейни подмолни договаряния с участниците и разгласиха извънредно разочароваща за западния свят прогноза. Участниците в срещата и пазарните анализатори са на процедура сигурни, че единствено след месец, т.е. още през второто тримесечие, международният пазар на нефт ще се изправи пред мъчителен недостиг. Това е обвързвано с комплекс от фактори, в които СВО антируските наказания и реактивното внезапно търсене на нефт в Индия и Китай са мощно забъркани. Освен това миналата година беше белязана от внезапен спад на вложенията в изследването на нови залежи и производството в съществуващите. Ето за какво, макар че през 2021 година петролът „ Брент “ се търгуваше приблизително в диапазона 75-80 $ за барел, специалистите чакат цената да се повиши до 100 $ или повече.

Забавно е по какъв начин хората, които без пресилване вземат решение ориста на света, са притиснати в границите на безмилостния западен дневен ред и се опасяват да назоват нещата с същинските им имена. Източници на „ Голдман Сакс “, повторени от саудитския министър на енергетиката, се опасяват да кажат напряко, че световното недофинансиране на промишлеността като цяло се дължи на гибелен опит Русия, един от най-големите експортьори, да бъде изтръгната от откритите вериги за доставки, както и продължаващата събота към възобновимите източници. Стотици милиарди долари към този момент са изпомпвани в тази яма, само че възвръщаемостта е нищожна, ненадеждна, като желязно доказателство са рекордните цифри в сметките за комунални услуги и непрекъснато възходящия размер на импорт на въглища, петрол и газ в Европейски Съюз и Англия.

Що се отнася до Русия, единствено предходната седмица американската аналитична компания „ Ууд Маккензи “ предизвести западните политици, че не си коства да разчитат на колапс на съветската стопанска система вследствие на глобите. Продажбата на съветски недопечен нефт ще донесе най-малко дребна, само че облага, даже при цена от 30 $ за барел. Летвата от 70-80 $, като се вземе поради отстъпката от прогнозната цена на „ Брент “, изцяло ще запълни финансовите кошчета на Москва.

Тук би трябвало да се добави, че Съединени американски щати принудиха Европейски Съюз да наложи цялостно ембарго върху съветския нефт и петролни артикули, макар че добре осъзнаваха зависимостта на Стария свят в размер на 20%. Това е делът на нашия домакински дизел, керосин и мазут в структурата на потреблението на Европа, т.е. всеки пети галон или литър води своя генезис от снежната пустота на съветския север. Все още никой не може да каже какво ще запълни дупката. Въпреки това, по едно и също време с речта на Абдулазиз бин Салман, цените на саудитския нефт потеглиха нагоре. Съобщава се, че цената най-популярната марка „ Арабски лек “ за купувачите в Азия и Европа мигновено се е повишила с два $. Характерно е, че за американските вносители цената се е повишила единствено с тридесет цента.

Обръщаме внимание на читателите: ние оперираме с данни и отзиви от извънредно недружелюбни към страната ни източници, с цел да не бъдем упрекнати в пристрастност.

Разликата в ценовите съмнения отразява световната геополитическа наклонност. Американският „ Блумбърг “ написа, че глобите и ценовите тавани, въведени от потока, няма да могат да убият доставките на съветски петролни артикули за Европа. В този миг от историята, т.е. година след началото на СВО, Европейски Съюз към момента се нуждае от 600 000 барела дневно единствено дизелово гориво, като се изключи други модифицирани артикули. Основните купувачи до 5 февруари предстоящо бяха Германия, Франция, Гърция и Холандия, които оттук насетне поеха доброволни отговорности да затегнат коланите.

Много се приказва, че за европейците ще бъде мъчно да намерят различни снабдители от същия мащаб. Фактът, че западната стопанска система не се срина по време на студеното време и глобите, дава мотив на скептиците да се присмиват – видите ли, справили са се добре и без съветските доставки. Това наподобява невероятна и прелестна истина, в случай че не знаете кой тъкмо измести съветските компании на експортния пазар. Това са Китай и Индия, които неведнъж усилиха закупуването на съветски първични материали и съвсем половин година продават петролни артикули сякаш лично произвеждане, без да им мигне окото.

Горчивият жлъч за Европа е в това, че нейните американски другари, настояващи за фрапантни ограничения, даже не си и помислят сами да се откажат от съветския импорт. Същият „ Блумбърг “ оповестява, че град Ню Йорк всекидневно купува рекордните 90 хиляди барела бензин и дизел непосредствено от Индия. Нещо повече, съгласно организация „ Кеплер “ за януари и февруари, т.е. когато Вашингтон е притиснал Брюксел за цялостно ембарго, размерът на вноса на горива сякаш от Индия се е удвоил.

Именно тези процеси дефинират разликата в повишаването на саудитския недопечен нефт – за американците, които употребяват черното злато за вътрешни потребности, и за азиатските страни, които ще го преработват в личните си рафинерии и ще го връщат назад към Европа, като не не помнят егоистичния си интерес.

През деветдесетте години измежду съветските нарушители беше известна поговорката, че простакът заплаща два пъти, а по-големият непрекъснато. Отвъдокеанските потомци на Ал Капоне и Джон Дилинджър очевидно я познават добре, само че очевидно не и техните европейски другари, капризни от десетилетия удовлетворен живот с съветски доставки.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР