Пети ден от протестите срещу правителството и главния прокурор. Недоволните

...
Пети ден от протестите срещу правителството и главния прокурор. Недоволните
Коментари Харесай

Протестите продължават – ден пети


Пети ден от митингите против държавното управление и основния прокурор. Недоволните започнаха да се събират пред Президенството, планувани са демонстрации в още няколко града на страната.

И този път първи в центъра на столицата пристигнаха тримата интелектуалци и критици на властта, нарекли се „ Отровното трио “ – Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков. Очаква се още веднъж да има апел за ненасилие както към полицията, по този начин и към протестиращите.

Основните претенции остават същите – оставка на държавното управление и на основния прокурор.

Вече се появиха и претенции за привикване на Велико национално заседание и смяна в Конституцията. Във Facebook се завъртя петиция с искане за президентска република.

Преди началото на днешния митинг Арман Бабикян разгласи, че така наречен „ Отровно трио “ работи и по организирането на национална стачка. Бойко Борисов нормално лъже. Щом е споделил, че няма да подаде оставка, значи скоро я очаквайте, разяснява той пред БГНЕС.

Първото ни искане ехти от началото на митингите, това е оставката на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Второто ни искане е привикване на Велико национално заседание, с цел да може да се промени конституцията, най-малкото в частта, която визира правосъдната власт и мястото на прокуратурата. Искаме прокуратурата да се намира при изпълнителната власт, където ѝ е мястото. В противоположен случай, в случай че би трябвало да бъдем иронични, би трябвало да вкараме и адвокатурата в правосъдната власт. Няма по какъв начин единствено едната страна в процеса да е вътре дружно със съда, съобщи Бабикян и акцентира, че съгласно него основният прокурор би трябвало да е част от кабинета, като той може да бъде и министър на правораздаването, само че наложително всеки петък би трябвало да участва на парламентарния надзор и да се регистрира.

Следващото ни искане е въвеждане на електронно –дистанционно гласоподаване, с цел да могат да се влеят повече от 1 млн. български гласа в страната и урните. Всеки избор има недостатъци, само че този е бърз и ефикасен, и ще влее гласове, които ще объркат сметките на обичайните клиенти за Народно заседание, добави още Бабикян.

Той разясни, че хората желаят смяна на разпоредбите, а не да легнем в краката на някой, който ни харесва и разяснява, че не е последовател на концепцията България да стане президентска република, защото сега, народът бяга от еднолично ръководство, въпреки да е парламентарна република.

Проф. Минеков добавиа, че националното неодобрение има мярка и, че българите са търпеливи, само че когато избухнат нещата стават фрапантни. По думите му президентът Румен Радев не е събирателният облик на недоволството, а акцията на прокуратурата, която нахлу в президентската институция предишния четвъртък. Хората се събраха, тъй като беше погазена конституцията, беше погазен българският байрак, беше откраднат полуостров от морето. Нали видяхте тези страшни записи, тези страшни чекмеджета, за които се приказва. Това беше огънят, който подпали обстановката, проучва Минеков обстановката и добави, че нахлуването на въоръжени е опит за държавен прелом.

Очаквайки детайлности.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР