Петер Хабалер, първият алпинист изкачил връх Еверест без кислородна маска

...
Петер Хабалер, първият алпинист изкачил връх Еверест без кислородна маска
Коментари Харесай

Петер Хабелер представи автобиографичната си книга „Целта е върхът“ пред българска публика

Петер Хабалер, първият планинар изкачил връх Еверест без кислородна маска през 1978 година, показа най-новата си книга „ Целта е върхът “ пред родната аудитория. За пръв път творба на Хабелер е преведена на български език по концепция на Атанас Настрадинов и Николай Генчев. На премиерата участваха стотици, които се срещнаха персонално с легендата на алпинизма.
По време на премиерата на „ Целта е върхът “ Петер Хабелер разяснява: „ Много е значимо какво научаваш, когато си дребен. Моят път да бъда катерач като че ли бе съдбоносен от събитията, които ме сполетяха в ранно детство. Много съм благополучен, че имам опция да комбинирам заниманието с работата ми. “
„ Страхът е наш сателит и не можем изцяло да се отърсим от него. Изпитваме го обаче, когато не сме дейни и заради събитията. Щом бурята премине обаче и адреналинът още веднъж те залее, страхът отива на назад във времето “, добави Хабелер.

Наскоро 75-годишният Хабелер дружно с Давид Лама още веднъж изкачи северната стена на връх Айгер. Алпинистът разяснява достижението като нещо, което „ един 75-годишен човек не прави всеки ден”. Този път при изкачването Хабелер и Лама вършат подслон в „ Бивака на смъртта”, с цел да дадат на снимачния екип задоволително опция за фотоси.
От 29-и ноември книгата „ Целта е върхът “ може да бъде открита в огромните книжарници в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР