Петелът винаги се е считал за символична птица, отчасти заради

...
Петелът винаги се е считал за символична птица, отчасти заради
Коментари Харесай

Петелът е символ на възкресението

Петелът постоянно се е смятал за алегорична птица, частично поради това, че кукурига и приветства зората. Като предвестител на деня са го почитали античните египтяни, гърците и християните, които го смятали за бранител от тъмните сили. Фигурки на петел в качеството си на ветропоказатели се употребявали на шпиловете на църквите. Те се обръщали във всички направления, откривайки злото и пазейки покоя на спящите.

Петелът пръв възвестил за раждането на Христос, след това оповестил на всички за измяната на Христос от деятел Петър и на него е предоставена почетната задача да пробуди мъртвите и да предизвести живите за настъпването на Страшният съд. Петелът е знак на възкресението.

Белият петел пази от зло всички живущи в дома. Черният се асоциира с черната магия, магьосничеството, дявола и постоянно се употребява за ритуални жертвоприношения. Кокошката сама по себе си не е забавна птица, само че с нея също има свързани суеверия. Ако кокошката стартира да кукурига като петел, това е неприятна прокоба и би трябвало да се убие. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР