Петел следи какво се случва между България и Северна Македония.Президентът

...
Петел следи какво се случва между България и Северна Македония.Президентът
Коментари Харесай

Пендаровски: Предложението на Париж за влизането на РСМ в ЕС е приемливо

" Петел " следи какво се случва сред България и Северна Македония.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че предлагането на Франция по проблема за договарянията на страната за еврочленство е задоволително за него. Той направи изказване след съвещание на Съвета за национална сигурност в Скопие и прикани държавното управление на РСМ да утвърди предлагането на френското европредседателство, с което да се преодолее ветото на България и да започват договарянията с Брюксел:

" Решението да се одобри предлагането няма да бъде нито исторически успех, нито исторически неуспех. Според мен това е временен компромис за една от етапите на европейската интеграция и по тази причина съгласно мен на този стадий предлагането е задоволително ".

Според Пендаровски предлагането на Франция е преходно и не подкопава македонската еднаквост - с модифицираното предложение подвигаме българската обсада, оставаме на европейския път, съобщи той. Македонската еднаквост не е потъпкана в преговорната рамка и има чиста дефиниция за македонския език, добави президентът на РСМ. 

Историята не става част от изискванията в преговорната рамка, сподели още Пендаровски:

" Историята не е условие и има единствено едно изречение и в предлагането, и в протоколите, че историческата комисия би трябвало да има сред 8 и 12 съвещания годишно ".

" Предложението се свежда до едно искане, за регистриране на българите в Конституцията. Не имам вяра, че това е съдбовна алтернатива. Моята позиция е, че решението да се одобри предлагането е единствено за започване на договарянията. Решението да се одобри френското предложение няма да бъде исторически успех или исторически неуспех....Предложението е задоволително за мен на този стадий ", споделя Пендаровски.

По думите му към този момент няма консенсус за вписването на българите в конституцията. Никой в Северна Македония не е срещу влизането на българите в конституцията, само че поляризацията на обществото прави невероятно събирането на две-трети болшинство за конституционни ремонти, съобщи Пендаровски.

" Убеден съм, че не можехме да спечелим повече. Не настоявам, че с договарянията през последните две години не можеше да се получи нещо по-качествено, само че нямаше да има наличие, а елементи ", добави той.

Посочвайки, че това е максимумът, който Скопие може да реализира като страна-кандидат, Пендаровски се опълчи и на изказванието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че с предлагането македонците ще бъдат асимилирани.

Свиканото от Пендаровски съвещание на Съвета за сигурност беше част от необятните съвещания по по този начин нареченото френско предложение. В Скопие се организира и среща, отдадена на предлагането, сред премиера Димитър Ковачевски и водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. 

Мицкоски е помолил Ковачевски да не приема френското предложение, а в подмяна да отдръпна настояването си за предварителни парламентарни избори, или пък от преговорната рамка да бъдат отстранени частите с вписването на българите в конституцията, годишните прегледи на напредъка и позоваването на втория протокол сред България и Северна Македония.

" Предложих на Ковачевски да отхвърли това предложение, а аз да отдръпва от настояването за предварителни избори. Ще вложа целия потенциал на ВМРО-ДПМНЕ, с цел да помогне на държавното управление във всички провокации, енергийни, хранителни провокации, сигурност, а напролет ще седнем и ще създадем преоценка. Това е преговорна рамка, с която или се асимилираме и побългаряваме в Европейски Съюз, или в никакъв случай няма да бъдем част от Европейски Съюз ", сподели Мицкоски, представен от БГНЕС.

От своя страна министър председателят Димитър Ковачевски не отговори изрично дали отхвърля или не предлагането на водача на ВМРО-ДПМНЕ, само че уточни, че идентичността и езикът не са застрашени.

" Време е за мъдри решения, трябват ни трезви глави и държавническо държание ", съобщи Ковачевски. Той определи резултатите от консултациите като " положителни ", моли за вярна интерпретация на документа и дефинира френското предложение като " единствена опция " за реализира на стратегическата цел за участие в Европейския съюз.

ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата опозиционна партия в РСМ. Тази вечер тя  организира протест пред постройката на държавното управление в Скопие против предлагането на френското европредседателство.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР