Петдесетте хиляди донорски карти са изчерпани, но са отпечатани нови

...
Петдесетте хиляди донорски карти са изчерпани, но са отпечатани нови
Коментари Харесай

50-те хил. донорски карти са изчерпани, отпечатани са нови 30 хиляди

Петдесетте хиляди донорски карти са изчерпани, само че са отпечатани нови 30 хиляди, сподели пред студенти по медицина шефът на Изпълнителна организация " Медицински контрол " Росен Иванов , представен от Българска телеграфна агенция. Студентите участват на презентация в границите на националната осведомителна акция " Да! За живот! ". В донорските карти всеки искащ може да изрази единодушието си да бъде донор на орган при положение на мозъчна гибел. Картите нямат юридическа стойност.



В една донорска обстановка при най - оптималния случай може да се спасят 6-7 живота, само че в България това не се случва поради нежното равнище на донорството, сподели още Иванов.

България е с най-ниска периодичност на донорите на 1 млн. души в цяла Европа, уточни доцент Ивелин Такоро в, шеф на Първа клиника по коремна хирургия от Военномедицинска академия. В страната ни годишно има към 22 донора, до момента в който в Европа има 15-18 донора на милион население , уточни лекарят. Ако не се оправим с донорството, даже и България да стане пълновръстен член на " Евротрансплант ", няма да получим орган, добави още доцент Такоров.

Много е значимо да се демонстрира почит към околните на донора, както и да се съблюдава конфиденциалност, което в България не се случва , добави доцент Такоров. По думите му неналичието на конфиденциалност е поради редките донорски обстановки в страната ни, само че е добре отсега нататък да се заобикаля. Все още в страната ни трансплантациите са сензация и медиите в детайли ги отразяват, сподели още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР